maanantai 27. maaliskuuta 2023

Koiran hinta

Viime aikoina on kaikki elinkustannukset nousseet ja samalla tietenkin on nousseet myös koirien ruuat yms kulut. Mitä siis koiranpito maksaa, mihin pitää varautua kun mietit pennun ottamista. 

Kyselin kustannuksia henkilöiltä jotka ovat ostaneet pennun viimeisen puolen vuoden sisällä. Pentujen kulut ensimmäisen 4 kk aikana ovat vaihdelleet 1000 e jopa 2 000 e asti. Nämä ovat siis kuluja jotka ovat tulleet pennun hankitahinnan päälle. 


Koiran ensimmäinen vuosi on se kallein vuosi, jos siis ihan ilman leikkauksia tms eletään. Itse en ole koskaan tullut laskeneeksi mitä yhden pennun elinkustannukset ovat.Kun kotona on jo useampi koira niin pelkästään pennun kulut eivät ole tuntuneet enään siinä miltään ja paljon on tietenkin jo valmiina olevia tarvikkeita. 

Jos ottaa lähtökohdaksi tuon 1000e ns aloituskustannukset niin ensimmäisen vuoden aikana pitäisi varautua vähintään 2 500 e kustannuksiin. Ilman, että tässä on mietitty mahdollisia äkillisiä eläinlääkärikäyntejä, joihin saattaa upota useampi satanen tai tonni jos huonosti käy. 


Kun mietit koiran hankitaa, kannattaa myös miettiä se onko mahdollista maksaa koiran tarvitsemat eläinlääkärikulut. Vaikka eurasier on perusterve rotu, voi tapahtua onnettomuuksia, koira voi syödä jotakin sopimatonta tai toinen koira voi hyökätä sen päälle. Satanen on pieni raha kun käydään eläinlääkärissä, joskus on tarve lähteä viikonloppuna yöllä päivystävälle eläinlääkärille ja se on kallista touhua se. 

Eläinlääkäri kulut voivat nousta tuhansiin, tai voi olla että ette tarvitse eläinlääkäriä muuten kuin rokotuksiin. Varautuminen on kuitenkin hyvä miettiä. Yleisesti sanon, että koiran ensimmäisen vuoden aikana on enemmän tapaturma-altis ja muutenkin touhuaa enemmän sellaisia asioita jonka johdosta voi tarvita enemmän eläinlääkärin palveluksia.

 Toinen aika on tietenkin kun koira ikääntyy, silloin koiralle voi tulla erilaisia vaivoja joiden vuoksi tarvitsee lääkitystä. Ensimmäisenä tulee mieleen nivelongelmat, vanhoilla koirilla voi esiityä kulumia eri nivelissä jonka johdosta kipuilee ja tarvitsee särkylääkkeitä näiden oireiden takia. Toki tässä kohdin on hyvä miettiä milloin koiran elämä on liian kivuliasta ja ei järkevää ylläpitää elämää. 

Kustannuksissa voit miettiä onko tarpeen ostaa hirmu kasaa leluja tai montaa hihnaa, valjaita tai pantoja. Toisinaan kuitenkin käy niin, että hihnat menee rikki ja pannat/ valjaat hajoavat käsiin ja niitä pitää hankkia uudet. Monet ensimmäisen vuoden hankinnoista on sellaisia jotka kestävät pidemmän aikaa.  Onko tarpeen hankkia takkeja koiralle jonka turkki kestää vettä, kuraa yms ? Ne ovat tietenkin niitä valintoja, mikä on itselle tärkeää. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koiran elämää 2-4 viikkoisena

 Kirjoittelin aikaisemmin pentujen ensimmäisistä 2 viikosta, jatkan nyt kirjoittelua siitä mitä pennut luonani pääsääntöisesti kokevat ennen...