maanantai 27. toukokuuta 2024

8 vinkkiä mitä tehdä ennenkuin pentu tulee kotiin ?

 Olen jo aikaisemmin kirjoittanut mitä asioita olisi hyvä tutkia ennen pennun ostoa, sen blogikirjoituksen löydät täältä. 

Kun olet pentua hankkimassa on sinun hyvä perehtyä lisäksi myös asioihin kuten; 

1. Miten opetan koiralle sisäsiisteyden ?

2. Miten koulutan pentua ? 

3. Mitä teen kun tulee ongelmia ? 

4. Miten haluan koiran käyttäytyvän aikuisena ? 

5. Koiran elekieli 

6. Perehdy rotuun ja sen erityispiirteisiin

7. Miten estän pentua syömästä luvattomia asioita ?



Näihin asioihin on hyvä perehtyä jo hyvissä ajoin ennen pennun tuloa teille. Pentuhan yleisesti tulee siinä 8 viikon ikäisenä uuteen kotiin. Pennulle kaikki on uutta ja ihmeellistä, se pitää aina muistaa. Pentu ei ole kohdannut niitä asioita, jotka ovat sinulle arkea ja jokapäiväistä. 

Miten opetat koiralle sisäsiisteyden ? 

Mieti, miten pitkiä aikoja pentu pystyy pidättämään kerrallaan. 8 viikkoinen pentu pystyy pidättämään aika pienen määrän pissaa koska rakko on sen verran pieni. Joten pissalla pennun pitää päästä käymään varsin usein. Joten jos pentu joutuu olemaan yksinään tarvitsee se todennäköisesti jonkun pissapaikan. Tämä tietenkin luo riskin, että koira oppii siihen, että se voi pissata sisälle. Paras tapa opettaa pentu sisäsiistiksi on tietenkin se, että se pääsee aina tarpeilleen ulos. Eurasier pentu oppii nopeasti sisäsiistiksi ja ovat useasti kasvattajalta lähtiessään melkein sisäsiistejä, ajatuksella että eivät joudu olemaan yksinään. Mieti mitkä sinun mahdollisuutesi on opettaa pentua ulos tarpeilleen. 


Miten koulutan pentua ?


Onko sinulla joku erityinen metodi mitä haluat käyttää ? Osaatko ajoittaa varmasti oikeaa käytöstä. Itse huomaan suurimmaksi ongelmaksi eurasierin kohdalla sen, että vahvistetaan väärää käytöstä, eli ollaan palkitsemisessa liian myöhässä. Parhaita koulutusmetodeja joita itse suosittelen ovat klikkeri, shaping menetelmät. Mielenkiintoiselta vaikuttaa myös do as i do. Oli menetelmäsi mikä tahansa, käytä sitä johdonmukaisesti ja mieti, että palkitset oikeaa asiaa oikea aikaisesti. Perehdy suunnittelemaasi menetelmään riittävästi, että osaat käyttää sitä oikein. 



Kun tulee ongelmia ?

Ei siis jos tulee ongelmia vaan kun tulee ongelmia. Useasti vaikka pentuarki on sitä hattaranhöttöistä ihanaa arkea ja kaikki menee vallan mainiosti ei ole ongelmia, tulee niitä jossakin vaiheessa. Tällöin yleensä huomataan, että on tullut vahvistettua jotakin käytöstä mikä nyt on tullut ongelmaksi. Ei hätää, tämä tapahtuu useinmille ja on aika normaalia, se miten asiaan tehdään korjausliikkeitä onkin sitten taas se toinen asia. Mieti jo valmiiksi onko sinulla ystäviä, tuttuja tms henkilöitä joiden kanssa voit keskutella mahdollisesta ongelmasta ja siihen liittyvästä ratkaisusta. 

Kasvattajat yleisesti ovat tietenkin käytettävissä ongelmanratkaisuun, joskus on tärkeää, että joku näkee ongelmakäytöksen ja voi silloin antaa vinkkejä. Muista käyttää omaa maalaisjärkeä ja kyseenalaistaa neuvoja. Neuvoja on niin monta kuin antajaakin, ja aina sinun kuitenkin pitää miettiä mitkä asiat sopivat juuri sinulle ja koirallesi. Älä siis ota kouluttajien, ystävien tai kasvattajan neuvoja ihan sellaisenaan. Kasvattaja tietää rodun ja varmasti paremmin myös piirteitä mitkä vaikuttavat käytökseen, mutta koska koira on sinun kanssasi niin sinun on hyvä päättää mitä teet ja miten hyödynnät kasvattajan antamat neuvot ja ohjeet. 


Miten haluan koiran käyttäytyvän aikuisena 

Haluatko, että aikuinen 25 kg koira hyppii sinua päin ? Pentuna se voi tuntua suloiselta ja siedettävältä, et kuitenkaan halua sitä aikuiselta koiralta. Mieti siis asioita miten haluat koirasi toimivan kun se on aikuinen, kouluta koiraasi sen mukaan. Helpointa on kouluttaa kerralla oikein eikä niin, että koulutat tänään tällä tavalla ja sitten koiran kasvaessa huomaatkin, että ääh en mä tollaista toimintaa siltä halua. Jolloin pois oppimiseen menee pitkä aika ja se voi olla todella sinulle ja koiralle turhauttavaa. 


Koiran elekieli

Lue kirjoja, katso videoita, filmejä joissa on koirien elekieltä. Elekieli on tärkeä oppia tunnistamaan se auttaa sinua luomaan paremman suhteen koiraasi. Kun ymmärätte toisianne paremmin on elämä paljon helpompaa. Muista elekieli on useasti hienovaraista ja sinun pitää huomioida pieniäkin eleitä eikä vaan niitä isoja leikkikumarrus, murinaa yms. Ne pienet ovat sellaisia katseita, korvien asentoja, tassujen asentoja, kielen käyttöä, jne. Kun olet oppinut näitä tulkitsemaan pystyt reagoimaan tilanteissa joissa tarvitaan reagointiasi nopeammin. 


Rotu ja sen erityispiirteet

Tutustu riittävästi siihen omaan rotuusi. Erityisesti tutki ko rodun oppimista, elekieltä, koira sosiaalista käytöstä sekä miten vieraiden ihmisten kanssa toimivat. Kun tiedät nämä erityispiirteet on sinun helpompi keskittyä olennaisiin asioihin koulutuksessasi. 

Kun olet perehtynyt näihin asioihin, jo ennen pennun tuloa kotiisi on elämäsi pennun kanssa helpompaa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kilpirauhasen vajaatoiminta pohdintoja

Käytän tässä kirjoituksessa lähteenä Suomen Eurasierkerhon JTO, sekä eurasierkoirista ja kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvää tutkimusta....