tiistai 11. heinäkuuta 2023

19 asiaa jotka yllättivät

Tämä asia tuli mieleeni kun lueskelin erään toisen kirjoittajan blogia siitä minkälaisen koiran hän haluaa. Mietin, että mitä piirteitä eurasierissa on mihin pitää valmistautua jos tällaisen koiran itselleen haluaa. 

1. Siitä lähtee karvaa. 

Ylläri pylläri, siitä lähtee karvaa ja paljon. Eurasierilla on tuplaturkki ja sillä on kaksi kertaa vuodessa kunnollinen karvanvaihto. Siitä siis oikeasti lähtee karvaa, muovikassi kaupalla. Toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän. Siihen, että karvoja on vaateissa, ruuassa, lattialla, sinun kahvissasi yms kannattaa varautua.



2. Se haluaa olla joka paikassa mukana

Eurasier on utelias ja se haluaa tietää kaiken mitä teet. Jos haluat koiran joka jättää sinut rauhaan ja ei välitä mitä teet, älä ota eurasieria. Eurasier on kuononsa kanssa joka paikassa uteliaana. Jos ruuvaat jotakin huolehdi siitä, että koirasi kuono ei ole ruuvissa kiinni, voi käydä huonosti. 


3. Eurasier on hankalasti motivoitavissa oleva koira 

Noh riippuu miten tätä asiaa tutkii. Jos on riittävän hyvä palkka ja hyvä suhde koiraan, niin se helpottaa asioita. Ensimmäiset kaksi tai kolme vuotta voivat olla hankalia. Joskus tosin joutuu neuvottelemaan vähän enemmän. 



4. Eurasier ei halua tutusta vieraisiin 

Sanoppa se mun syliin tunkevalle koiralle, osa on näitä ja osa niitä jotka pohtivat kannattaako tuota ihmistä mennä katsomaan.  Osa eurasiereista on varauksellisia, mutta ei tarkoita sitä etteikö niitä kiinnostaisi vieraat. Ne haluaa vaan tutustua uusiin ihmisiin omalla aikataululla, kaikki eivät ole heti syliin punkemassa. 


5. Oravajahtaaja 

Orava, oraaava, orava, or, oravaaaaaaaa- jos koiran vikinän ja haukkumisen voisi kääntää ihmiskielelle. Monasti kuulen tuon huudon. Ja jos orava on näkynyt jossakin puussa lenkillä, eurasier on sitä mieltä, että siellä se odottaa vielä viikonkin päästä. Joten sen puun juurelle pitää pysähtyä katsomaan ja varmistamaan onko se orava siellä vai ei. 


6. Pupun papanat 

Talvella ne papanavanat ovat mitä palkitsevampia vanoja mitä voi maailmassa olla. Sitä mennään nenä maassa sitä polkua pitkin, kunnes se pupu on muuttanut reittiä. 


7. Hulluna lumeen

Jos et itse pidä talvesta, lumesta ja ulkoilemisesta talvella, ehkä eurasier ei ole se sun juttu. Nämä pääasiassa nauttivat lumesta ja siinä pyörimisestä. 



8. Voimapesä 

Eurasier on yllättävän vahva tämän kokoiseksi koiraksi, varsinkin kun se haluaa jotakin. Sillä löytyy vetovoimaa yllättävän paljon, ei ole siis sellainen koiruus jonka antaisin lapselle kuljetettavaksi ilman aikuista. Välillä tuntuu siltä, että kädet ovat kovilla kun lenkillä tiellä juoksentelee se pupu, kissa tai orava. 


9.  Riistavietti 

Rotumääritelmän mukaan sitä ei näillä ole, mutta kyllä osalla koirista se löytyy ja varsin vahvanakin. Ikävä puoli tässä on se, että tällaista koiraa ei oikein pysty pitämään vapaana muuten kuin aidatuilla alueilla. Osa toki palaa heti samantien takaisin, mutta osalla tämä on niin vahvana, että sitä pupua tai muuta saalista jaksetaan etsiä pidempääkin. 


10 Älykkyys

Älykäs koira voi olla omistajalleen haaste. Tämä näkyy useasti koulutuksissa, jos ei ole riitävä palkka ei kannata tehdä. Toistot on myrkkyä, kun kerran osaan jo niin miksi pitäisi tehdä uudestaan- on eurasierin mielipide asiasta. 


11. Kukaan ei tiedä minkä rotuinen koira sulla on 

Saat kertoa useita kertoja ja saat toistaa saman asian monta kertaa. Keskustelu menee yleensä näin,

- minkä rotuisia nämä on ? 

- eurasier

- ai siis euraasianpaimenkoira ? 

- ei kun, eurasier

- ai tämä on se 

- joo ( hämmentyneenä mietit että meniköhän nyt oikein) 

- niin mikä se olikaan ? 

- hmm eurasier 

ja sitten saat kertoa rodun historiaa yms. Ja seuraavan kerran kun näette, niin sama keskustelu käydään uudestaa :D no ei kaikkien kanssa, mutta useiden kanssa asioita keskustellaan moneen kertaan. 


12. Koiran taito ymmärtää lapset, vanhukset ym erityisryhmät

Eurasier useasti ymmärtää miten pitää toimia lasten vanhusten tai muiden erityisryhmien kanssa. Osalla koirista tämä on hyvinkin vahvana, tätä ei voi toki voi suoraaan sanoa olevan kaikilla yksilöillä. 

13 Ilmeikkyys 

Korvat heiluu, häntä heiluu ja paljon muita eleitä. Eurasier on todella ilmeikäs koira, osa koirista myös hyvin vahvoja ilmaisemaan omia tunteitaa, mitä haluavat jne. Se voi olla hämmentävää joillekin koirien omistajille. 



14. Ensimmäiseksi koiraksi

Eurasier sopii kyllä ensmmäiseksi koiraksi, jos omistajan kärsivällisyys ja huumorintaju on riittävä. Joskus on jotkut sanoneet, että jos olisin tiennyt kuinka hankalia ovat niin en olisi ottanut. 

15. Peräpuksu ja hännänveto 

Eurasier leikkii toisten koirien mielestä hullusti, kun se muksauttaa takapuolellaan toisia koiria. Se on näille hyvin tyypillinen tapa leikkiä, mutta joskus se hämmentää muita koiria.  Eurasier myös saattaa vetää toista hännästä leikkiessään joka on myös ehkä toisia koiria hämmentävä asia. 



16. Kakkapaikan etsiminen 

Sitä kakkapaikkaa pitää joskus etsiä ihan urakalla.Joskus reissuissa kun on oltu ja mukana myös eri rotuisia koiria, muut kakkii vaikka kävelytielle kun hätä tulee, mutta ei eurasier. No jos se kakka tulee kävelytielle tai sisälle niin on kyllä tosi hätä. Yleensä se kakkapaikka pitää olla heinikossa, puskassa ja sitten ei saa kovasti olla häiriötekijöitä. Sitä kierretään, kierretään ja jos siinä vaiheessa tulee häiriötekijä niin hups, ei kakkaa ja matka jatkuu. 



17. Makoilu keskellä kulkureittejä

Yleensä huomaan koirani makoilevan kulkureiteillä, siitä muodostuu joskus ihan parkour rata kun koirien ylitse astut ja aina joku liikkuu, vaihtaa asentoaan jne. 

18 Draamailu

Kaksi karvaa jää jalkasi alle kun astut koiran ylitse joka makaa keskellä kulkureittiä. Kuulet huudon josta voisi päätellä astuneesi vähintään tassun päälle korkkareilla. Joskus myös kynsienleikkuu on tämän draamailun johdosta hankalaa, koiraan muka sattuu jo pelkästää silloin kun otat tassun käteesi. Tämän johdosta kaikki hoitotoimenpiteet on hyvä opettaa vähitellen. Monet muutkin asiat arjessa aiheuttavat draamailmeet. 








19. paikka mistä pitää rapsuttaa 

Yleisesti eurasier nauttii kun rapsutat häntäkiepin alta selästä. Sillä saat useinmiten kivan tanssin aikaiseksi. 

Eurasier on oma persoonansa, tässä on osa asioista jotka tulivat mieleen kun ajattelee mitkä asia yllättivät eurasierin omistajia. Osa asioista on varmasti sellaisia, jotka me omistajat olemme jo unohtaneet ja pidämme niitä asioita aiva normaaleina. Ehkä henkilö, jolla on ollut joku muun rotuinen koira aikaisemmin osaa kertoa vielä enemmän asioita, mitä omalaituisuuksia tai yllättäviä asioita eurasierin toiminnassa on. 

Jos pidit tästä kirjoituksesta tai koit sen hyödylliseksi voit jakaa sitä, tai laittaa minulle viestiä mitä tämä herätti sinussa. 


Kiitos kuvista, Vilma Mikkonen, Saija Liimatainen, Elf Altug, Tiia Lantela. Myös kiitos Eurasier Finland FB- ryhmässä keskusteluun osallistuneille. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...