Käytän tässä kirjoituksessa lähteenä Suomen Eurasierkerhon JTO, sekä eurasierkoirista ja kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvää tutkimusta. Tutkailen asiaa kilpirauhasen vajaatoiminnan ehkäisemisen ja vähentämisen näkökulmasta. Koska ajattelen sen olevan oikeastaan ainoa mahdollinen näkökulma vastuullisessa koirankasvatustoiminnassa.
"Vuoden 2016 terveyskyselyn mukaan kilpirauhasen vajaatoimintaa sairasti n. 5 % koirista. Terveyskyselyssä 2021 kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia koiria tuli esille n. 10 %. Kilpirauhassairauden kehitys viidessä vuodessa on 50 %.
Kerholla on tiedossa kyselyyn vastanneiden koirien lisäksi myös useita muita kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastuneita koiria. Kilpirauhasen vajaatoiminta ei haittaa koiran normaalia elämää, jos lääkitys on kunnossa.
Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa koiraa ei tule käyttää jalostukseen, ja koska rodulla on mahdollinen perinnöllinen alttius sairastua tietoon tulleiden tapausten perusteella, tulee myös sairaan yksilön jälkeläisten jalostuskäyttöön suhtautua varauksella.
Jalostustoimikunta kerää tietoa eurasiereiden kilpirauhastuloksista. Tällä hetkellä jalostustoimikunnalla on tiedossa noin 500 kappaletta kilpirauhasverikokeiden tulosta, vuosittain uusia tuloksia toimitetaan n.30 kappaletta.
Suurin osa jalostustoimikunnalle toimitettavista tuloksista on koirista, joilla on kaikki kunnossa. Tgaa positiivisia tai raja-arvo tuloksia tulee yleensä 1-3 / v.
Terveyskyselyn mukaan kilpirauhas sairastuneita koiria on kuitenkin enemmän, mitä sairastuneiden koirien tuloksia toimitetaan. Suositellaan, että jalostukseen käytettävät koirat testattaisiin kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta.
Nuorille, 1–2 vuotta vanhoille koirille suositellaan TGAA-testiä (tyreoglobuliinivasta-ainetesti). Yli 2-vuotiailta koirilta suositellaan lisäksi määritettävän TSH ja T4 hormoniarvot. Koira, jonka TGAA-testitulos on positiivinen, mutta joka ei osoita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja sen TSH ja T4 arvot ovat viitearvojen sisällä, voidaan parittaa vain TGAA negatiivisen koiran, jolla on normaalit TSH ja T4 arvot, kanssa.
Käytettäessä TGAA positiivista koiraa jalostukseen sen TSH ja T4 hormoniarvojen 51 määrityksestä ei saa astutushetkellä olla yli 6 kk:ta aikaa ja koiraa tulisi käyttää jalostukseen vasta 4-vuotiaana tai vanhempana. Jalostukseen käytetyn TGAA positiivisen koiran jälkeläiset tulee tutkia kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta" Lähde Eurasier JTO.
Teksti on jo sinänsä mielestäni ristiriitainen. Sairasta koiraa ei tietenkään tule käyttää jalostukseen, ja sairaan koiran jälkeläisten suhteen pitää olla varovainen. Mutta tgaa positiivista koiraa voi käyttää jalostukseen kunhan koira on 4v. En ihan ymmärrä mihin tämä perustuu. Yleisesti kilpirauhasen vajaatoimintaan koira sairastuu siinä alle 5v. Joten jos suositellaan 4 v tgaa positiivista koiraa voi käyttää jalostukseen on se mahdollista, että koira sairastuu kilpirauhasen vajaatoimintaan kuitenkin seuraavan vuoden sisällä. No koskaan ei voi tietenkään tietää sairastuuko koira vai ei. Tgaa antaa kuitenkin viitteitä siitä, että koira voi sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan. Miksi siis sellainen koira pitää käyttää jalostukseen ?
Esimerkkinä tällaisesta on samalla nartulla kaksi pentuetta, eri uroksesta. Koiralla on ollut tgaa positiivinen verikoe aikaisemmin ja toinen verikoe siten, että on ihan rajalla. Koiraa käytetty jalostukseen sen ollessa 4 v. Molemmista pentueista on syntynyt kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastuneita koiria.
Samoin nyt on astutettu sellaisia yhdistelmiä joissa molempien vanhempien toinen vanhempi on kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastunut. Nämä tiedot eivät ole kaikkien osalta julkisia joten pentujen ostajat eivät välttämättä tätä asiaa saa tietoonsa. Vanhemmat kun on testattu ja terveeksi todettuja niin eihän siinä mitään. Itse en uskaltaisi tätä pajatsoa pelata.
"Jalostuksesta joudutaan tällä hetkellä sulkemaan jonkin verran koiria pois lisääntyneiden sisäerityssairauksien vuoksi (kilpirauhasen- ja haiman vajaatoiminta). Kilpirauhasen vajaatoiminnan huolellinen diagnosointi olisikin tärkeää, koska sairauden oireet ovat hyvin yksilölliset ja erittäin moninaiset. Ongelmallista on myös, että sairaus puhkeaa usein vasta vanhemmalla iällä. Sekä haima- että kilpirauhassairaiden koirien osalta on harkittava tarkoin myös sukulaisten käyttöä. Jalostusvalintoja 58 tehtäessä on tärkeää hyödyntää yhdistyksen jalostustoimikunnan kansainvälistä tietopankkia (IFEZ-tiedosto) kerätyistä terveystuloksista" (SEK JTO)
Tavoitteena on, että seuraavan kolmelle vuoden aikana haiman ja kilpirauhasen vajaatoiminta ei lisääntyisi. (SEK)
"Tämä tutkimus osoitti, että euraasian koirarodut ovat alttiita kilpirauhasen vajaatoiminnalle. TgAA-positiivisten koirien relevantti osuus viittaa taudin immuunivälitteiseen mekanismiin. Tyreoglobuliiniautovasta-aineet (TgAA) ovat arvokas merkkiaine kilpirauhasen vajaatoiminnan esiintymisen ennustamisessa. Tämä markkeri tulee ottaa käyttöön jalostusohjelmissa ja positiivisia tiittereitä tulee seurata huolellisesti. Siksi jalostusseurojen tulisi rohkaista omistajia pitämään koiransa mukana seulontaohjelmissa, mukaan lukien TgAA:n mittaaminen, ja tällaisia ohjelmia tulisi perustaa kaikille koiraroduille, joissa kilpirauhasen vajaatoiminnan ja CLT:n epäillään olevan perinnöllisiä sairauksia. Lisätutkimukset pitkittäistutkimuksilla ovat perusteltuja.
Tutkimus osoitti myös, että huolelliset seurantaohjelmat voivat auttaa havaitsemaan jalostuskoirien luontaiset taipumukset sairauteen. Euraasian jalostusklubin tulisi tunnustaa tämä käytäntö erittäin vastuulliseksi ja ennakoivaksi johtamistekniikaksi."
324 koiran seurantatutkimus paljasti kaksi tärkeää näkökohtaa. Ensinnäkin 3,5 %:lle (7/201) koirista, joiden ensimmäinen testitulos oli merkittävä, kehittyi kilpirauhasen vajaatoiminta myöhemmässä tutkimuksessa. Tämä löydös viittaa siihen, että kilpirauhasen vajaatoiminta voi kehittyä myöhemmin, vaikka mitään poikkeavuuksia ei olisi aiemmin havaittu. Toiseksi TgAA:n ennustearvo kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai kilpirauhasen vajaatoiminnan kehittymisestä oli melko korkea tässä tutkimuksessa. Tarkemmin sanottuna 22 %:lla (26/118) koirista, joilla oli positiivinen TgAA-status, oli jo diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta, ja 42,5 %:lle (17/40) koirista, joilla oli positiivinen TgAA-status, joita ei alun perin luokiteltu kilpirauhasen vajaatoiminnaksi, kehittyi myöhemmin kilpirauhasen vajaatoiminta
Kaiken kaikkiaan 42,5 %:lle (17/40) TgAA-positiivisista koirista alkututkimuksessa kehittyi kilpirauhasen vajaatoiminta seurannan aikana.
Tämä tutkimus osoitti, että euraasian koirarodut ovat alttiita kilpirauhasen vajaatoiminnalle. TgAA-positiivisten koirien relevantti osuus viittaa taudin immuunivälitteiseen mekanismiin. Tyreoglobuliiniautovasta-aineet (TgAA) ovat arvokas merkkiaine kilpirauhasen vajaatoiminnan esiintymisen ennustamisessa. Tämä markkeri tulee ottaa käyttöön jalostusohjelmissa ja positiivisia tiittereitä tulee seurata huolellisesti. Siksi jalostusseurojen tulisi rohkaista omistajia pitämään koiransa mukana seulontaohjelmissa, mukaan lukien TgAA:n mittaaminen, ja tällaisia ohjelmia tulisi perustaa kaikille koiraroduille, joissa kilpirauhasen vajaatoiminnan ja CLT:n epäillään olevan perinnöllisiä sairauksia. Lisätutkimukset pitkittäistutkimuksilla ovat perusteltuja.
Tutkimus osoitti myös, että huolelliset seurantaohjelmat voivat auttaa havaitsemaan jalostuskoirien luontaiset taipumukset sairauteen. Euraasian jalostusklubin tulisi tunnustaa tämä käytäntö erittäin vastuulliseksi ja ennakoivaksi johtamistekniikaksi.(lähde mainittu alhaalla)
Sitten on toinen asia kuinka tästä asiasta kerrottu pennunostajille, jotta heillä on mahdollisuus oikeasti tehdä tiedostuneita valintoja. Tietenkin voi kertoa että tulos on negatiivinen vaikka edellinen tulos olisi ollut positiivinen. Itse koen sen olevan epäselvää pennun ostajan näkökulmasta.
Kasvattajat tietenkin tekevät valintoja osa on eettisesti kestäviä ja osa taas ei niinkään. Se, että kasvattaja kokee tämän tgaa positiivisen koiran olevan niin tärkeä jalostusyksilö, että haluaa käydä kilpparipajatsoa on mielestäni ikävää.
Jokaisen vastuullisen kasvattaja tulisi tutkia niin uroksen kuin nartun sukulinjoja ja niiden jälkeläisiä, mahdollisia sairauksia ja pohtia mitkä yhdistelmät ovat hyviä. Hyvän yhdistelmän kriteeri taitaa olla elävä käsite per kasvattaja. Kilpirauhasen vajaatoimintaa tulee olemaan rodussamme aina, mutta sen ehkäisyyn olisi tärkeää tehdä kaikki se mitä pystytään tekemään tietoisesti jalostusvalinnoissamme.
Lisäksi meillä käytetään aika paljon koiria joiden lähisukulaiset ovat kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastuneita. Nyt tarkoitan pentujen isovanhempia. Eli tiedetään jo yhdistelmää tehdessä, että vaikkapa emän äiti on sairas ja sitten saatetaan yhdistää vielä linjaan jossa se on myös siellä pentueen isän puolella. No tietenkin on arpapeliä kuinka monta tervettä aikuista koiraa tässä sitten loppujen lopuksi on.
Kyllä populaatio on pieni, mutta onko se oikeasti niin pieni, että emme edes yrittää välttää koiria joiden lähivanhemmat ovat sairastuneet. Kuulen monasti sanottavan, että ei voi sulkea pois koiria koska meillä on pieni jalostupohja. Kyllä olen huomannut vaikeudet urosta etsiessäni ja kun yritän itse olla käyttämättä tällaisia uroksia nartuilleni, joiden lähisuvussa tiedän olevan kilpirauhasen vajaatoimintaa, niin on kyllä todella vaikeaa.
Ja joskus tuntuu siltä, että miksi sitä yrittää tehdä kaikin tavoin mahdollisimman terveitä koiria eikä vaan tee sitä samaa lottoa mitä osa kasvattajista tuntuu tekevän. Niinkuin sanotaan, tieto lisää tuskaa helpompaa olisi olla tietämättä asioista liikaa, helpompi olisi tehdä valintoja. Tämä on ihan henkilökohtainen tuskani tässä koirankasvatuksessa, koska aina tavoitteeni on terve rodunomainen ja hyvä luonteinen eurasier. Lisäksi kun pyrin hankkimaan monesta eri lähteestä tietoa, jotta sitä olisi ns riittävästi tietoisen valintaa varten muuttuu päätöksenteko vaikeammaksi.
Lähteet;https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9873187/?fbclid=IwAR2DA8REsG99kTfDhuHm6xPwc00KRhPP2n255uMSkjP-n25zWguKycAe3-c
Suomen Eurasier kerhon JTO.
Kuvissa olevat aikuiset koirat on tutkittu terveiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti