tiistai 10. marraskuuta 2020

Sairas rotu ?

Eurasierkasvattajana saan jatkuvasti sähköposteja mahdollisilta pennunostajilta. Uutena ilmiönä tänä vuonna on tullut kommentit siitä, että eurasier olisi sairas rotu. Kerrotaan, että ovat vertailleet rotua muihin rotuihin ja jäävät miettimään kuinka sairas eurasier oikein on.

Hämmentyneenä mietin, mistä tällainen ajatus on pentua miettivien mieleen tullut.  Joskus olen kuullut väitteitä siitä, että eurasier olisi rakenteeltaan sairaampi rotu kuin esim saksanpaimenkoira  ( näyttelylinjainen). 

Päätin kirjoitella rodussa esiintyvistä sairauksista muutaman blogikirjoituksen. En tule blogissani keskittymään sairauksiin, mutta tällä hetkellä tuntuu siltä, että on tärkeää aukikirjoittaa asioita itselleni ja ehkä niistä hyötyy myös joku muu. 

Tämän kertaisessa blogissa keskityn luustoon. 




Eurasiereilta jotka ovat syntyneet vuosina 2010-2020 on tutkittu lonkat 46 % tuona aikana syntyneestä populaatiosta ja A-lonkkaisia on 65 %, B-lonkkaisia 25 %. Joten en nyt väittäisi ainakaan lonkkien oleva iso ongelma rodussa. 

Kyynärissä samalta ajalta, samalta populaatiolta tuloksena 0/0 oli  96 % tutkituista koirista. 

Patellaluksaation osalta   samana aikana populaatiosta on tutkittu vain 37 % joista kuitenkin 97% on 0/0 tuloksella. 

Viimeisinä vuosina on alettu jonkin verran tutkia selkää, nyt kun asiaa tutkitaan uutena löytyy sieltä tietenkin jonkin verran ongelmia. 

Kaiken kaikkiaan Eurasier on mielestäni luustoltaan ja rakenteeltaan hyvinkin terve koira. 

Eurasieria tutkitaan kyllä aika vähän kun tutkii tilastoja niin jos alle puolet syntyneestä populaatiosta on tutkittu esim lonkkien osalta ei se tietenkään kerro koko rodun tilanteesta varmasti tilastoa. Se tietenkin onkin yksi asia, mikä itseäni mietityttää miksi koiraa ei tutkita vaikka kasvattajalle pentua ostaessa asia on luvattu tehdä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koiran elämää 2-4 viikkoisena

 Kirjoittelin aikaisemmin pentujen ensimmäisistä 2 viikosta, jatkan nyt kirjoittelua siitä mitä pennut luonani pääsääntöisesti kokevat ennen...