keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Koiran kauppa

 Suomen Kennelliitto määrittää kasvattajasopimuksen allekirjoittaneitten kasvattajien käyttämään heidän tekemää määrämuotoista sopimusta. Sopimuksia uudistetaan määräajoin ja toisinaan ne ovat ihan ok kasvattajan näkökulmasta ja toisinaan ne tuntuvat vain suojaavan ostajaa ja lataavan kaiken vastuun kasvattajan niskaan. 

Kennelliitto on uudistanut sopimuksia vuoden 2021 keväällä. Uudet sopimukset tulivat käyttöön 1.4.2021. Sopimuksissa on paljon asioita jotka kasvattajan näkökulmasta ovat hassusti, mutta ostajan näkökulmasta ne ovat hyvin. Eikö SKL:n tehtävänä ole tukea ja auttaa rotukoirien kasvattamista? Nyt sopimusteknisestä näkökulmasta vaikuttaa siltä, että kennelliitto ei halua olla kasvattajien kanssa tekemisissä muuten kuin rahastaa heitä rekisteröintien ja muiden maksujen muodossa. 

Suomessa pitäisi olla sopimusvapaus, kuitenkin Kennelliitto määrittää, että jos olet allekirjoittanut kasvattajasopimuksen niin et ole vapaa tekemään Suomen lain mukaisia kauppasopimuksia, vaan pitää tehdä näitä määrämuotoisia sopimuksia. Saa tehdä oman vapaamuotoisen sopimuksen, mutta sen sisältö pitää olla samankaltainen kuin määrämuotoisessa sopimuksessa, se on hieman hassua. 

Mielenkiintoista oli tietenkin myös se, että Kennelliitto järjesti useamman tunnin mittaisen webbinaarin jossa selitettiin sopimusta osallistujille. Sopimuksethan pitäisi olla niin yksiselitteisiä, että ne vaan luetaan lävitse ja sen jälkeen kaikki ovat samalla kartalla, mitä sopimustekstissä tarkoitetaan. Kun asiaa pitää selittää ja selvitellä luennolla, eikö silloin lähtökohtaisesti ole niin että sopimusteksti ei ole riittävän yksiselitteinen. 

Nyt onneksi on mahdollisuus kasvattajilla käyttää vielä vanhan muotoisia koiran kauppasopimuksia. Joita itse käytän niin kauan kuin se on mahdollista Toivon todella, että sopimuksista saadaan yksiselitteisiä ja molempia osapuolia palvelevia sopimuksia. Tämä nykyinen tilanne ei palvele oikeasti muuta kuin pentutehtailijoita, jotka myyvät ehkä sairaita koiria ei millään sopimuksella. Siihen, pitäisi päästä puuttumaan oikein kunnolla ei tunnollisiin kunnianhimoisiin koirankasvattajiin, jotka kasvattavat koiria suurella sydämellä ja suunnitellen pentueita tarkkaan.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...