tiistai 30. elokuuta 2022

Kasvattajan päätöksiä

Kasvattajana sitä joutuu tekemään paljon erilaisia päätöksiä. Useinmiten päätökset liittyvät siihen, että minkälaista urosta ja narttua käytän yhdistelmiä jne. Lähes jokainen koiran omistaja joutuu jossakin kohdin päättämään milloin on se oman rakkaan eläimen aika siirtyä toisille metsästysmaille. 

Kasvattajana haluaisin aina "tuottaa" terveitä pentuja ja aikuisia koiria. Joskus kuitenkin käy niin että pennulla todetaan jotakin terveydellistä ongelmaa. 



Useasti pentujen sairaudet ilmenevät jo heti syntymässä tai siinä ensimmäisen 2 viikon aikana. Kun kasvattaja tarkkailee pentujaan saattaa hän huomata jonkun olevan toiminnoiltaan erilainen esim hitaampi tai kasvaa hitaammin tms. Koska kuitenkin osa vioista on sellaisia jotka eivät näy päälle päin vaan vaativat ell tutkimuksen, on tärkeää että pentutarkistukset tulee tehtyä ennen pentujen omaan kotiin luovuttamista. 

Itse monasti mietin näitä teettäessäni, että tutkimuksen ollessa varsin pintapuolinen, mitä mahdollisuuksia ell oikeasti on löytää mitään sairauksia. Oikeastaan ne mitä näissä pentutarkeissa löydetään ovat, napatyra, kivesviat (lähinnä ei laskeutuneet kivekset), purentaan liittyvät viat, sydämen kuuntelussa löydettävät sivuäänet, sekä muut ulkoiset koiran rakenteeseen liittyvät viat. 

Koiran rakenteeseen liittyvät viat

Nämä ovat kyllä varmasti jo kasvattajan havainnoimia ennen kuin pennut ovat 7 viikkoisina pentuetarkastuksessa. Mutta kaikki nivelten liikkuvuus, lihastonus yms olisi tärkeää ell huomioida tarkastuksessaan. Huomaan, joka kerta että nämä ovat aina erilaiset riippuen ell kiireestä, ja ehkä myös muusta tilanteesta. Toisinaan koirat tutkitaan tarkkaan ulkoisesti ja niiden nivelten liikkuvuus testataan. Ja sitten toisinaan ell vilkaisee hieman pennun suuhun ja korviin, sen jälkeen ulkoinen tarkastus on suoritettu. 

Napatyra

Napatyra on vaiva joka voi syntyä esim kun emä hieman liian innokkaasti tai liian lyhyeksi katkaisee napanuoran. Joskus eurasier emot ovat hyvin vahvan hoivavietin omaavia jonka johdosta ne voivat hieman raivokkaasti katkoa napanuoraa ja nyhtää sitä, jolloin voi syntyä napatyra. Tyra voi olla koiralle hankala ja saattaa vaatia leikkaushoitoa. Jos tyra on kuitenkin pieni, voi sen saada katoamaan pentuaikana, ilman leikkaushoitoa. 

Laskeutumattomat kivekset

No ne pienen pienet herneenpalot jotka siellä voivat hissata edestakaisin. Ell tarkistuksessa voidaan todeta, että jompi kumpi tai molemmat kivekset eivät ole laskeutuneet. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että niitä ei olisi tai etteikö ne voisi laskeutua myöhemmin. Useasti pennulla ne ovat laskeutuneet ennen luovutusikää. Toisinaan voi kestää hieman kauemmin. Mikäli toinen kives jää laskeutumatta niin silloin on tietenkin tärkeää leikata se pois, koska se voi aiheuttaa koiralle suuriakin ongelmia aikuisuudessa. Mikäli pentuetarkissa on laskeutumaton kives tai molemmat ovat kateissa ei ole vielä ongelmaa vaan ihan rauhassa odottelisin koiran rokotuksilla käyntiä, jos ne eivät löydy toisilla rokotuksilla tai viimeistään koiran ollessa vuoden ikäinen,  silloin voisi olla hyvä tutkia asiaa lisää. 




Sydän kuuntelu 

Eläinlääkärit kuuntelevat koiran sydänäänet. Joskus niissä kuuluu sivuääniä, osa niistä on ns. pentumurmur jotka katoavat yleensä jo pennun toisiin rokotuksiin mennessä. Osa niistä on sellaisia, että ei voit tietää ennenkuin pennun sydän on ultrattu. Osa kasvattajista ei tätä tutkimusta tee tai sitä korvaa pennun ostajalle. Olin ensimmäistä kertaa tämän tilanteen edessä edellisen pentueeni osalta. Kahdella pennuista todettiin sivuääni. Koska haluan itse tietää missä mennään pentujen terveyden suhteen, halusin tutkituttaa pennut ultralla. Kerronkin tästä lisää seuraavassa blogikirjoituksessani. 

Koen tärkeänä, että pennuille tehdään eläinlääkärintarkistus, jossakin kohdin itse mietin tuon mielekkyyttä. Tärkeää se kuitenkin on jo kasvattajan oman mielenrauhan vuoksi, kun olet luovuttanut pennut ne ovat olleet terveitä. Se, että pennut ovat terveitä noiden asioiden osalta mitä pentutarkissa tutkitaan,  ei tietenkään anna takuita siitä, että koira olisi terve loppu elämänsä.  Mutta silloin kasvattaja voi kuitenkin olla rauhallisemmin mielin kun on tehnyt kaiken mitä hän voi tehdä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...