sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Sperman pakastaminen

 Olin mukana yhdessä projektissa, jossa haluttiin koiran spermaa lähetettäväksi toiseen maahan. Hedelmöitys pakastetulla spermalla on todella hyvä vaihtoehto luonnolliselle astumiselle, mikäli se tehdään eettisesti oikein. 

Eettisyys

Koira, jolta spermaa kerätään pitää tulla kohdelluksi hyvin ja sen anatomiaa, herkkyyttä, seksuaalista intoa, lisääntymishalua yms. pitää kunnioittaa mutta myös ymmärtää. Koira, jolta kerätään spermaa se pitää tuntua siltä hyvältä niin keruu hetki kuin sen jälkeenkin. Mikäli koira kokee epämielyttävyyttä voi se jatkossa olla astumatta tai ainakaan ei suostu enään sperman keruuseen. 

Tällaisen hyvin eettisen, ammattitaitoisen upeasti toimineen keruuhetken jälkeen, mietin niitä puskakerääjiä joita tiedän omassanikin rodussa olevan, että mitä niissä hetkissä oikeasti sille koiralle tehdään. En usko, että siinä on huolehdittu kaikkiin urokseen liittyvistä asioista. 

Toiminnassa pitää olla myös eettinen sen suhteen, että sperman laatu on tutkittu riittävästi ja ammattitaitoisesti. Sperman tutkinnalla varmistetaan sen laatu, määrä ja liikkuvuus. Kuulin tosi tarinoita siitä, kuinka paljon tulee spermaa jota ei ole tutkittu tai ei ole välitetty siitä, että sperma ei selviydy pakastamisesta. 

Mikäli sperman laatu on alhainen ei se selviydy pakastamisesta ja näin ollen sen avulla hedelmöittäminen ei ole todennäköistä. Ihan en ymmärrä, miksi huonosti pakastuvia spermoja lähetellään vaikka todennäköisyys siihen, että koira niistä tiinehtyisi on olematon. Kustannuksia tästä tulee kuitenkin huomattavia määriä, nartun omistajalle joka haluaisia uutta linjaa käyttöönsä. 


Sperman keruuhetki 

Sperman keruuseen tarvitaan tietenkin se uros ja houkutusnarttu. Narttu on paikalla tarjoamassa haju ja visuaalista virikettä urokselle. Vahvan seksuaalisen vietin omaavien urosten kanssa nartun koolla ei ole suurtakaan merkitystä. Paras on kuitenkin jos uros ja narttu ovat jotenkin lähellä toistensa kokoja. Kun paikalla on houkutusnarttu ja ammattihenkilö, joka kerää sperma tapahtuma on nopea ja kaikille osallistuville miellyttävä tapahtuma. Uroksen hyvinvoinnista huolehditaan tilanteessa kaikin tavoin. Eläinlääkäri tarkistaa visuaalisesti uroksen genitaalialueen, kivekset sekä siemensyöksyn jälkeisen tuotoksen värin ja tuoksun osalta. Mikäli uroksen genitaalialueella tai jälkituotoksessa on verta, peniksessä poikkeavia muutoksia, haavaumia tms suositellaan niiden hoitamista ja pohditaan tietenkin voiko spermaa näiden vuoksi käyttää. 


Sperman tutkiminen 

Eläinlääkäri tutkii sperman sen keruun jälkeen. Siitä tutkitaan määrä, laatu sekä liikkuvuus, myös visuaalisesti sen ulkonäkö sekä mahdollinen haju. Määrä tietenkin on yksi tärkeä tieto, koirat yleensä tuottavat määrällisesti paljon spermaa per laaki, joten yleisesti hedelmöitys ei jää tästä kiinni. Liikkuvuus on tärkeää, jos liikkuvia spermoja on vähän tai niiden liikkuvuus on pientä niin voi se tuottaa hankaluutta hedelmöittymisessä. Laatu on tärkeää erityisesti kun sperma pakastetaan. Laatu voi olla riittävää luonnollisesti astutettuna, mutta pakastettuna sperman laatu ei ole riittävän hyvä. Koska spermaa käsitellää laimentamalla, pakastamalla ja muulla tavalla vaatii se hyvänlaatuista spermaa. Spermassa voi olla pakastettaessa maksimissaan huonolaatuisia siitiöitä 20 %, mikäli tämä numero on isompi on asiasta tärkeää keskustella tutkivan eläinlääkärin kanssa ja miettiä onko eettisesti oikeaa pakastaa tavaraa joka ei välttämättä hedelmöitä. Aina on tietenkin riski, että koirat ei sovi yhteen ja sen johdosta ei tiinehdy. Jos kuitenkin uroksen spermassa todetaan laatuongelmia ei ole oikein nartun omistajaa kohtaa antaa tälle toivoa pentueesta jonka itse tiedät, että ei ole todennäköistä koska sperman laatu on alhainen. 

Huono laatuinen sperma ei tarkoita sitä, etteikö koira voisi hedelmöittää narttua luonnollisesti, mutta pakastettaessa prosesin johdosta laatu pitää olla eri tavalla hyvää. Se, että koiralta ei pystytä pakastamaan spermaa ei tietenkään tarkoita sitä, että koira ei pystyisi lisääntymään. Luonnollinen astuminen voi tällaiselle urokselle olla aivan oiva tapa lisääntyä. 


Sperman laatuun vaikuttavat tekijät 


Sperma on yllätävän herkkää ja sen laatuun vaikuttaa kaikki koiran elämän tekijät. Varmasti on rotuja joihin ei kaikki vaikuta, koska koirat ovat sen verran kovia tms. En oikeastaan osaa tietenkään sanoa muista roduista juuta enkä jaata, keskityn siis vaan omaan rotuun eli eurasieriin. Eurasier on herkkis vaikka ei siltä ehkä vaikuta ulkopuolisen silmiin. 

Mitä se kaikki siis on ? No tietenkin ihan kaikki mitä koiran elämässä on. Ruoka, mitä se syö, onko se riittävän monipuolista ravitsevaa, pystyykö koira hyödyntämää siitä kaiken sen mitä se tarvitsee. Onko sillä ollut jotakin sairauksia, tulehduksia, lääkekuureja ? Nämä selkeästi laskevat sperman laatua. 

Elämäntilanteessa tapahtuneet muutokset

Yllättävää omasta mielestäni oli se, että kun eläinlääkäri kysyy onko elämässänne tapahtunut jotakin muutoksia ? Mitä tahansa ? Se että on muutettu, päivärytmit muuttuneet, perheeseen tullut uusia jäseniä tai siitä on poistunut jäseniä, omistaja vaihtanut työtä jonka johdosta on eri tavalla poissa, omistajan stressi jne jne. Kaikelaiset elämäntilanteen muutokset vaikuttavat hedelmällisyyteen. Näitä on hyvä pohtia myös nartun kanssa, kun miettii hedelmöittymistä.  Jos elämässä on juuri muutoksia saattaa se tehdä sen, että koira ei hedelmöity tai siittiöiden laatu voi olla heikkoa. 


Aina välillä kuulee, että narttu ei ole tullut kantavaksi ja se johtuu siitä kun uros ei pysty hedelmöittämään. Mikäli uroksen spermaa ei ole tutkittu ei se voi olla vaan uroksesta riippuvainen asia. Välillä tuntuu, että jos vikaa etsitään niin se laitetaan monasti uroksen viaksi.

Uroksen sperma on kuitenkin helposti tutkittavissa ja jos uros on astunut useamman nartun eikä nartut tule kantaviksi voisi olla hyvä tutkituttaa sperma. Sperman tutkiminen tietenkin makssa, mutta jos uroksella olisi potentiaalista jalostuskäyttöä voisi olla tärkeää tutkia sen sperma. Kun sperma on tutkittu voidaan tehdä oikeat valistuneet johtopäätökset tilanteessa. 

Nartun hedelmällisyyteen liittyvien ongelmien suhteen saattaa olla vaikeampaa tehdä sellaisia tutkimuksia että hedelmöittyykö narttu vai ei. Kuitenkin nartun seksuaalinen libido on yksi niitä ilmiasuja joiden avulla voidaan nähdä asioita. Mikäli libido on alhainen tai olematon, ei narttua kannata käyttää jalostukseen. Toki jos narttua on astutettu vaikka kahdella eri uroksella, oikeaan aikaan on todennäköistä, että se narttu ei tiinehdy. Syy siihen voi jäädä epäselväksi. Tietenkin voi olla hyvä ja tärkeää tutkia narttu ja mikä mahdollisesti on se syy tiinehtymättömyyteen. 

Lähettäisinkö tai toisinko spermaa ?

Tämän kokemuksen jälkeen olisin todellakin valmis lähettämään uroksen spermaa ulkomaille. Tuonti on kaikkineen kustannuksineen kallista ja sen suhteen pitäisi miettiä olisiko joku toinen kasvattaja valmis osallistumaan tankin kuljetuskustannuksiin tms. Lisäksi pitäisi pohtia, että onko sperma pakastettu hyvässä spermapankissa ja tutkittu riittävästi, en nimittäin haluaisi maksaa tonneja tyhjästä. Nartun progeseurannat ja keräily sekä tuonti kun tuottavat ison kustannuserän ja jos tulos olisi se, että hups tämä sperma ei selvinnyt pakastamisesta. Jos kaikki nämä tähdet olisivat oikeassa asenossa niin kyllä mieluusti toisi spermaa nartulleni. 

Meidän Suomen eurasieri kanta tarvitsee uutta verta, sitä toki saamme tuontien muodossa, mutta joskus voisi olla järkevää käyttää hyviä jo olemassa olevia uroksia euroopassa. Toinen mahdollisuus on tietenkin aina matkustaa ulkomaille astutusmatkalle jota sitäkin meillä Suomessa käytetään aika vähän. Joitakin narttuja on astutettu ulkomaisilla koirilla ja olisi tietenkin toivottavaa että näistä tulisi uusia jalostuskoiria käyttöön myös muille kasvattajille kuin vain ko kasvattajalle hänen omaan käyttöönsä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sperman pakastaminen

 Olin mukana yhdessä projektissa, jossa haluttiin koiran spermaa lähetettäväksi toiseen maahan. Hedelmöitys pakastetulla spermalla on todell...