torstai 12. marraskuuta 2020

Haiman vajaatoiminta

Haiman vajaatoiminta eli EPI, on vakava sairaus joka aiheuttaa koiran elämään huomattavaa haittaa. Koira oirehtii yleensä ns läpipaskona eli jatkuvaa ripulointia, tai useasti ripulilla. Koira syö runsaasti, mutta silti laihtuu. Koira yleensä sairastuu tähän tautii nuorena. Haimatulehdus  voi johtaa vajaatoimintaan, Hoitona on tarkka ruokavalio, lisävitamiinit ja mahdollisesti esim sianhaiman syöttäminen. 

Suora lainaus eurasierin JTO;sta

 "Vuoden 2016 terveyskyselyn mukaan haiman vajaatoimintaan on sairastunut 1 koira. 

Tämän lisäksi jalostustoimikunnan tiedossa on 2010–2016 on jalostustoimikunnalle tullut ilmi 5 uutta haiman vajaatoimintatapausta. Vuosina 2011–2016 jalostustoimikunnalle toimitettiin 123 uutta haimatulosta, ja toimitetuissa tuloksissa yhdessä oli todettu haiman vajaatoiminta.

 Haiman vajaatoimintaa, samoin kuin muita autoimmuunisairauksia saadaan vähennettyä muun muassa käyttämällä uusristeytyksiä, joista löytyy DLA-monimuotoisuutta.

 Yhdistyksen jalostussuositusten mukaan kaikilta jalostuskoirilta tulee tukia TLI ja haiman vajaatoimintaa sairastavaa koiraa ei tule käyttää jalostukseen. Koiran verestä määritetään TLI-pitoisuus. TLI (trypsin-like immunoreactivity) viitearvot ovat 5.0–34.0 ug/l. 

Haiman vajaatoiminnan vastustaminen on hankalaa, johtuen siitä, että vain IFEZ-maat tukituttavat koirat haimanvajaatoiminnan osalta. Jalostustoimikunnan tiedossa on useita koiria ulkomailta, jotka ovat sairastuneet haiman vajaatoimintaan, joten myös Suomessa tulee kiinnittää asiaan huomiota ja jatkaa koirien tutkimista."

Eli jos tästä nyt voisi vetää mutkat suoriksi niin Suomessa on muutamia koiria jotka ovat sairastuneet haimanvajaatoimintaan. Sairaus ei määrällisesti ole rodussa mitenkään merkittävässä osassa. Jostain syystä tämä sairaus on kuitenkin suurikin peikko. 

TLI- testi kertoo kyllä jos koiralla on haimanvajaatoiminta tai haimatulehdus, mutta testi ei kerro sitä sairastuuko koira ko tautii myöhemmin elämässän tai sitä, että kantaako koira sairausgeeniä. Tarvitsisimme käyttöömme geenitestin jolla saamme selville onko koira kantaja ja tämän testi tuloksena voisimme oikesti välttää paremmin haimanvajaatoimintaan sairastumisen. 

Hauska tämä viittaus JTO:ssa että tiedossa on useita koiria ulkomailta jotka ovat sairastuneet haiman vajaatoimintaan. Suomen Eurasier kerhon julkisessa haimatulosten listasta (10.11.2020 tilanne ) tutkittuna ei löytynyt yhtäkään ulkomaista koiraa jolla olisi todettu haiman vajaatoiminta. Jos taas tällä lauseella viitataan ulkomailla olevaa tilanteeseen, se ei käsittääkseni vaadi Suomessa vuosittaisia verikokeita koirilta.  Vai onko niin, että näitä tuloksia ei sitten ole jostain syystä julkaista. 

Itse ajattelen tärkeimmäksi keinoiksi koirien taustojen tuntemisen. Tällä tarkoitan sitä, että haimanvajaatoiminnan periytyvyys vaatii käsittääkseni molemmilta vanhemmilta sairautta kantavan geenin. Nyt kun meillä ei ole käytössämme geenitestiä niin teemme yhdistelmiä hieman ns tuurilla.  Kun selviää, että pentueessa joku sairastuu haiman vajaatoimintaan tiedetään taas, että vanhemmat kantavat geeniä ja ehkä taas pitää miettiä voinko käyttää näiden vanhempien jälkeläisiä toisista yhdistelmistä vai kierränkö ? Valitettavasti vaan tämän tiedon löytäminen tai saaminen ei ole ihan yksinkertaista. Kaikki kun eivät ilmoita sairaan koiransa tuloksi kerholle tai kasvattajalle, tai sitten kasvattaja ei ilmoita tietojaan eteenpäin. Miten voisin saada tietooni enemmän näitä asioita? 

JTO:ssa viitataan IFEZ:n tietokantaa, johon palaan seuraavassa blogissani. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...