keskiviikko 18. marraskuuta 2020

IFez:in tietokannnan käyttö eurasierin kasvattamisen tukena

Ifeziin kuuluu Suomen Eurasier-kerhon nettisivujen mukaan Itävalta, Belgia, Italia, Hollanti, Sveitsi, Saksa, Tanska, Englanti, Sveitsi, Suomi ja USA. IFEZ:in tarkoituksena on kerätä ja vaalia kansainvälisesti eurasiereitten terveystietoja jäsenyhdistyksiensä jalostustoimikuntien ja kasvattajien käyttöön. IFEZ tietokantaa viitataan monessa kohdassa eurasierien JTO:ssa.

Tietokanta on hieno, mikäli kaikki euroopan maat, joissa eurasieria kasvatetaan olisivat aktiivisia päivittämään tietokantaa koirien sairauksista. Kuitenkin esim Saksa on jakautunut useamman kerhon alueeksi ja näistä kerhoista ilmeisesti on vain kaksi Ifezissä, mikäli  SEK:n nettisivut pitävät paikkaansa. Myös Englanti on tällä hetkellä jakautunut useamman kerhon toimintaan.  Jos miettii maita joista Suomeen tulee koiria on mm. Ruotsi, Norja, Ranska, Liettua, jotka eivät kuulu IFEZiin. 

Hieman kyllä mietin, miten paljon tästä tietokannasta oikeasti on hyötyä meille tavallisille kasvattajille. Olen kysynyt muutamia kertoja tekemieni tai sunnittelemieni yhdistelmien takana olevia sairauksia. Joskus sain tiedot mitkä koirat omani koirani tai suunnitellun uroksen takana  ovat sairastuneet, tai kuolleet johonkin sairauteen. Tämän tiedon pohjalta pystyin tekemään päätöksiä onko yhdistelmässä minkälaiset riskit ja onko järkevää tehdä ko yhdistelmä. 

Nykyisin saan hyvin ylimalkaisen tiedon siitä, että nartun takana on esim kilpirauhasen vajaatoimintaa. Mutta en saa tietoa kuinka monennessa sukupolvessa. Saan saman tiedon myös ehdottamasta yhdistelmästä. Mutta koska en saa tarkkaa tietoa tai sukupolvien mukaista tietoa, en voi tehdä järkeviä tai oikeita päätöksiä. Joten itse ainakin olen kokenut ko tiedot ns turhiksi. Varmasti suurinosa meistä eurasierin kasvattajista tietää, että kaikissa linjoissa on joitakin kilpparisairaita koiria.  Tärkeää olisi saada tietoa siitä, mitkä koirat ovat sairastuneet. 

Kuka tämän tiedoston käytöstä hyötyy, muu kuin esim jalostustoimikunnan omat jäsenet jotka pääsevät tietoihin käsiksi kokonaisuudessaan. En oikein ymmärrä miksi tietoa kerätään jos sitä ei voi ns normikasvattaja käyttää jalostuspäätöksiensa tukemiseen.  Isompien kokonaisuuksien ymmärtämiseksi ja JTO:n tekemisen tueksi on ymmärrettävää kerätä tietoa.  Jos tiedon jakaminen on tasolla, rodussa on havaittu uusi ikävä sairaus, niin eipä juuri auta ketään, vai auttaako ?  

Avoimmuus on ainoa tapa saada tietoa sairauksista ja tehdä oikeita jalostusvalintoja. Hieman olen kyseenalaistanut Suomen Eurasierkerhon jalostustoimikunnan nykyistä linjausta, että ei voi kertoa sairauksia joita on löydetty esimerkiksi oman koirani takaa, koska koiran omistaja on kieltänyt tämän tiedon julkistamista. Ilmeisesti salaus koetaan tärkeämmäksi kuin se, että kasvattaja voisi tehdä oikean valinnan jalostuksensa tueksi. 


1 kommentti:

  1. Tämä. Koirani selkälausunto lievästä spondyloosista lumbosakraalialueella kahdelta lääkäriltä on IFEZ:in tiedossa ja tieto ei ole salaista, mutta epäilen itsekin kuinka avoimena se tieto sitä tarvitseville oikein on. 🤔

    VastaaPoista

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...