lauantai 28. marraskuuta 2020

Pentuja ?

 Convid -19 on tehnyt sen, että yleisesti pentuja kysellään huomattavasti enemmän. Myös euraseri rotuna on mitä ilmeisimmin noussut enemmän ihmisten tietoisuuteen. 

Tänä vuonna 2020 on tullut uskomaton määrä pentukyselijöitä. Koska kyselijöitä on ollut huomattava määrä enemmän niin osa on ei myös ole aikaisemmin ollut mukana koiran pennun ostamisen prosessissa. Tämän johdosta tein omille kotisivuilleni hieman ohjetta, miten omalla kohdallani prosessi etenee. Huomaan kuitenkin, että aika iso osa kyselijöistä eivät ole siellä käyneet tai ei kiinnosta lukea ohjeita tms. 

Omalla kohdallani huomaan sen, että kun ihmiset laittavat sähköpostia esimerkiksi tähän tyyliin; Hei, olisin kiinnostunut varaamaan pennun sinulta. Otathan yhteyttä kun pennut ovat syntyneet. Pentti ja Maija Möttönen. ( nimi keksitty, jos joku saman niminen on olemassa ei liity millään tavalla tähän ko tapaukseen). 

Valitettavasti kasvattajana ei itselläni löydy aikaa ja eikä energiaa ylläpitää ihmisten yhteystietoja ja olla heihin yhteydessä kun pennut syntyvät. Ajattelen prosessin toimivan toisin päin. Itse päivitän kotisivujani aktiivisesti ja siellä on tietoa missä vaiheessa ollaan menossa. Nyt esimerkiksi narttuni terveystulokset on päivitetty sivuilla, seuraavaksi testataan verikokeet. Ja tämän jälkeen narttu on testattu soveltuuko jalostukseen terveytensä osalta. Ilmoitan kotisivuillani myös jos pentuja on odotettavissa jne. Tämän johdosta odotan kyllä pentujen kyselijöiden olevan itse aktiivisia ja seuraavan tilannetta mm nettisivuilta. 

Ilmeisesti kuitenkin osa ajattelee, että tämä yhteydenotto kuuluu kasvattajalle? Varmasti jotkut kasvattajat pitävät ns listoja joihin keräävät pentua odottavien henkilöiden tietoja ja ilmoittelevat sen mukaan ihmisille. 

Itse koen paremmaksi järjestelmäksi tavata yhteydenoton jälkeen valikoituja ihmisiä, näistä valikoituu ne ihmiset joille mahdollisesti myyn pennun. Näille henkilöille laitan toki viestiä kun joku asia varmistuu tai sulkee pois esim nartun käytön jalostuksesta. 

Euraserin pentua saattaa joutua odottamaan pitkääkin. Toki pentuja syntyy vuodessa noin 60, Jos ei ole väliä yhdistelmästä tai ei halua esim määrätyltä kasvattajalta, niin pennun voi saada suhteellisen nopeastikkin, hyvällä tuurilla. Toisinaan pentua saattaa joutua odottamaan jopa muutaman vuoden. 

Sanoisin näin, että on hyvä tavata mahdollista narttua ennen astutusta ja nähdä mahdollisuuksien mukaan eri ympäristössä niin näet koiran luonnetta paremmin. Se, että näet nartun kun sillä on lauma pentuja hoidettava on tietenkin myös hyvä, mutta tuolloin, etä näe narttua ns normaaliolotilassaan. 

Eurasier on pentuna ihana nalle ja en tiedä voiko kukaan vastustaa tuollaista pikkuista palleroa. Kuitenkin on hyvä muistaa, että pallerosta kasvaa keskikokoinen koira, jonka luonteeseen vaikuttaa paljon nartun luonne. Joten tutustukaa narttuu mahdollisuuksien mukaan ennen pentujen syntymää. 



2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Meillä on pennunhankintaprosessi meneillään ja tulevan omistajan näkökulmasta on hyvä kuulla suoraan millä tavalla kasvattaja valikoi kenelle pennun myy, tapoja tähän kun on yhtä monta kuin kasvattajiakin. Joskus on vaikea tietää minne kasvattaja päivittää ajankohtaista tietoa, varsinkin jos kennelillä on nettisivut ja lisäksi oma Facebooksivu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Yritän olla kaikessa toiminnassani hyvin läpimäkyvä :)

      Poista

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...