torstai 31. joulukuuta 2020

Vatsalaukun kiertymä

 Tiedän rodussa monien koirien kuolleen vatsalaukun kiertymään. Olen aina huolehtinut, että ennen ja jälkeen ruokailun ollaan rauhassa, ei riehumista eikä lenkkejä jne. 

En kuitenkaan ajatellut, että kirjoittaisin tästä asiasta omakohtaista kokemusta. Kerron kuitenkin nyt mitä meillä tapahtui. 

28.12. normaali päivä, olin kotona koko päivän koirien kanssa sitä sun tätä touhuten. Koirat söivät klo 15-16 välissä ruokansa, jonka jälkeen lepäiltiin tunnin verran. Klo 19 aikaan Bella alkoi oireilemaan, kipua. Koira seisoo paikallaan ja läähättää, hakeutuu lähelle ja on levoton. Tulee viereen ja omasta mielestäni hakee apua. Joskus aikaisemminkin Bella on tällä tavalla oireillut ja oireet ovat menneet ohitse kun olen antanut kipulääkkeen jota kotona käytettävissä.  Sitten ajattelin, että ehkä tarvitsee vaan hieman kävelyä ja tämä pieru tms ongelma lähtee pois. Käytiin pienellä lönks lönks kävelyllä, hidas tahtisella kävelyllä. Jolla Bella tekikin tarpeensa ja kotiin palattua koira rauhoittui. 

Klo 2030 aikoihin koira pyysi ulos, aidatulle pihalle, jonne sen päästin. Koira oli siellä sen 10 min kunnes menin katsomaan mikä tilanne, koira tulee pihan perältä uikuttaen. Jolloin totesin, että tilanne on vakava ja päätin lähteä samantien eläinlääkäriin. Soitin Saaren klinikalle ja siellä sanottiin, että hän ottaa kyllä koiran vastaan. No huutava koira autoon ja menoksi. Pääsin Saaren klinikalle ja ell katsoi koiraa, ei edes koskenut koiraa totesi, että todennäköisesti vastalaukun kiertymä, mutta en voi täällä tehdä asialle mitään. Voin sanoa, että tässä kohtaan oli murha aika lähellä. Ai pyysit tänne vaikka tiedät että et voi auttaa asiaa mitenkään. No siinä vaiheessa koira oli nostettava autoon ja lähdettävä ajamaan kohti seuraavaa mahdollista auki olevaa paikkaa jossa voidaan koira leikata. Soitettu Tammistoon josko siellä pystyttäisiin ottamaan koira vastaan ja tekemään sille jotakin. Siellä vastattu, että kyllä he voivat leikata koiran heti kun olet täällä. Ajettu nilkka suorana kohti Tammistoa. Koira huutaa tuskasta koko matkan Keravalle asti, kun koira hiljeni luulin sen kuolleeen. 

Onneksi näin vilauksen sen liikkeestä ja jatkoi matkaa kohti sairaalaa. Sinne päästyäni, koira ei enään omin jaloin suostu liikkumaan. Koira on paisunut oikeasti vatsastaan todella isoksi. Hoitaja tulee kantamaan koiran sisälle. Menee heti hoitoon. Viedään röntgeniin ja todetaan torsio, eli vatsalaukun kiertymä. Eläilääkäri kysyy hoidetaanko vai lopetetaanko koira. Koira pitää leikata nopeasti jotta sen paranemis mahdollisuudet ovat vielä suhteellisen hyvät. Hinta-arvio oli sen verran korkea, että piti soitella ystävälle saisinko lainaan rahaa, koska sellaista summaa ei löydy tililtä.  Kerrottu, että koira leikataan. Riskinä tietenkin leikkauksessa on että sydän ei kestä tai tulee muita isoja komplikaatioita ja koira ei selviä. Lisäksi tietenkin torsiossa on se  riski, että kiertymä on voinut tapahtua niin, että sisäelimet ovat kietoutuneet vatsalaukun kanssa tällöin kuolion riski on isompi. 

Bella jäi sairaalaan leikkaukseen ja tehohoitoon. Sain soiton klo 01 yöllä, että leikkaus on sujunut hyvin ja torsio on saatu hoidettua. Ei ollut vielä isompaa kuoliota syntynyt. Vatsalaukussa pieni alue jossa kuoliota, mutta sitä ei poistettu ajatuksella, että paranee. Koira ei vielä tuossa kohdassa ollut hereillä. Joten vielä sai pohtia herääkö koira vielä vai kuoleeko se kuitenkin tuohon leikkauksen jälkeiseen komplikaatioon. 

Aamupäivällä sain soiton, että Bella on kyllä heräillyt ihan hyvin, mutta ei ole suostunut syömään mitään. Sanoinkin, no sen kyllä uskon, Bella luulee, että yritätte kuitenkin vaan myrkyttää sitä :D 

Haettaessa Bella ei ollut oma itsensä, tuli kyllä iloisena vastaan, mutta häntä oli alhaalla ja koira hieman tärisi oli mielestäni kivulias. Tästä sanoinkin ell kertoi, että voi olla opiaateista johtuvaa hönttiä oloa.  Koira autoon ja apteekin kautta kohti kotia. Muut koirat tietenkin ihan into pinkeenä, että kaveri palasi. Bella ei niinkään innoissaan. Bellan kanssa menimme erilliseen tilaan jotta Bellalla oli mahdollisuus rauhoittua. Tässä kohdassa jo piti olla heti yhteydessä takaisin ell, koska koira oli selkeästi kivulias ja ohjeiden mukaan lääkkeitä saisi antaa vasta 5 tunnin päästä. Onneksi saimme ohjeistuksen, jolla voimme lisätä kipulääkettä ja tämä auttoikin. Ruokaa pitää antaa useasti ja vähän kerrallaan, jotta vatsa ei uudestaan kaasuunnu.  

 Nyt ohjeiden mukaan pitää 2 viikkoa ulkoilla hihnassa ja ei saa hyppiä mihinkään, joten tuo tulee olemaan hieman hankalaa. 

Tätä kirjoittaessani on uuden vuoden aatto, toivottavasti saamme Bellan kanssa vielä viettää monta hyvää yhteistä vuotta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koiran elämää 2-4 viikkoisena

 Kirjoittelin aikaisemmin pentujen ensimmäisistä 2 viikosta, jatkan nyt kirjoittelua siitä mitä pennut luonani pääsääntöisesti kokevat ennen...