torstai 1. huhtikuuta 2021

Eurasier säänkestävä koira ?



Olen muutaman kerran hämmentyneenä lukenut joko sähköpostiviestistä tai joltakin Fb-ryhmästä, kun koira on ns säänkestävä niin senhän voi laittaa asumaan pihan perälle.  Minä en oikein ymmärrä tätä ajatusta. Miksi  en ymmärrä asiaa ? 

Ensiksi eurasier on seurakoira. Seurakoira tarkoittaa minun mielestäni sitä, että koira haluaa olla ihmisen lähellä ja tämän seurassa. Vaikka eurasier on itsenäinen ja voi olla varauksellinen suhteessa perheen ulkopuolisiin ihmisiin se ei tarkoita sitä, että eurasier ei haluaisi olla isäntäväen läheisyydessä. Eurasier on todella utelias ja tiedonhaluinen koira, se haluaa tietää kaiken mitä tapahtuu sen kotona tai sen läheisyydessä. Eurasier haluaa tietää myös mitä isäntäväki touhuaa, joskus jopa hieman haitaksi asti. 

Arjessa tulee useasti tilanteita vastaan jossa koirani nenä on paikassa joka ei ole sille hyväksi.  Esimerkki myin kirjoja fb:ssä ja pakkailin niitä paketeiksi, niin kolme kuonoa oli tutkimassa jokaista kirjaa jonka otin, kaikkia sen sivuja pitäisi päästä nuuskuttamaan kun otin paperin niin sitä piti tutkia ja sitten teippiä, ja sitten saksia jne. Aika monta kirjaa pakkasin, mutta hieman oli haastavaa tilanteessa jossa yksi kirsu oli kiinni saksissa, pelkäsin leikkaavani  reiän kirsuun. Koirat ovat mukana elämässä ja ne haluavat tutkia kaikkia asioita mitä tapahtuu. Kun otan tavaraa pakkasesta ulos, se pitää tutkia. Kun laitan toiset villasukat jalkaan niin ne pitää tutkia tai jos on uutta käsirasvaa niin sepä vasta mielenkiintoista onkin.

No mutta eikö koira silti voisi asua siellä pihan perällä, kyllähän me vietetään sen kanssa aikaa siellä. Ihan varmasti koira sopeutuu asumaan sinne ja voi elää ihan jonkilaisen elämän sielläkin. Eurasier on kuitenkin se seurakoira ja se tarvitsee oikeasti sen kiinteän ja jatkuvan yhteyden isäntäväkeensä. Se ei riitä, että koiran kanssa oleillaan jokunen tunti päivässä vaan koira tarvitsee sen, että koira ja isäntäväki ovat kaiken sen ajan yhdessä mikä ollaan kotosalla. Mikäli eurasierista tehdään pihan perällä oleva koira, jota käydään katsomassa silloin tällöin ja sen kanssa lenkkeillään, mutta sen kanssa ei vietetä aikaa pilataan koiran luonne. Jos haluaa pitää koiraa pihan perällä häkissä tai vaikka haluaisi että koira on ulkona kesät talvet eikä koskaan astu jalallaan asuntoon sisälle kannattaa valita toinen rotu.  Jotkut rodut voivat soveltua hyvinkin tällaiseen elämään. Eurasier siihen ei ole sopiva rotu. 

Eurasier on kyllä säänkestävä koira, eli pärjää ulkona säällä kuin säällä. Mutta kyllä koira kuin koira tarvitsee sen ihmisen yhteyden ja lämpimän kuivan paikan aina välillä. Eurasierin turkki kyllä on riittävän vahva, että koira pärjää talvella ulkona, mutta ei ympäri vuorokauden se tarvitsee kuitenkin lämpimän ja kuivan paikan missä se voi lämmitellä ja kuivatella itseään. Väitän, että kaikki nykyaikana elävät koirat tarvitsevat ihmiseen kiinteän yhteyden, koska niitä on jalostettu enenevässä määrin sosiaaliseen suuntaan. 

Jos siis mietit olisiko Eurasier sinulle sopiva rotu, mieti myös missä se sinun koirasi elää elämänsä. Elääkö se siellä pihan perällä häkissä tai aitauksessa, jos näin mieti toinen rotu. Jos taas koira elää kanssasi elämänsä, välillä ulkoillen, mutta nauttien perheen kiinteästä yhteydestä, silloin eurasier voi olla sinulle oikea rotu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koiran elämää 2-4 viikkoisena

 Kirjoittelin aikaisemmin pentujen ensimmäisistä 2 viikosta, jatkan nyt kirjoittelua siitä mitä pennut luonani pääsääntöisesti kokevat ennen...