sunnuntai 9. toukokuuta 2021

10 Vinkkiä miten luot hyvän suhteen koiraasi

Kaiken toiminnan perusta on hyvä suhde koiraasi, elämä on paljon helpompaa ja molemmat voivat nauttia elämästä enemmän kun teillä on hyvä ja luottamuksellinen suhde.



Kerron tässä 10 vinkkiä miten luot hyvän suhteen koiraasi.


1. Opettele tunnistamaan koiran elekieli.


Pystykorvaisen koiran kanssa elekielen tulkitseminen on ainakin itselleni paljon helpompaa kuin luppakorvaisen kanssa. Korvat ilmentävät paljon koiran tunnetiloja, niistä pystyy tulkitsemaan paljon asioita. Jos sinulla on luppakorvainen koira, sen tulkitseminen vaatii sinulta tarkka silmäisyyttä, koska korvien liike on huomattavan paljon pienempää.


Hyvä kirja johon kannattaa tutustua on ”Rauhoittavat signaalit”. Miten koira ilmaisee tarvettaan rauhoitella. Useasti haukoittelu tai hyvin rauhallinen liikkuminen voivat olla merkkejä siitä, että koira yrittää rauhoitella sinua tai sitä hermostuttaa joku tilanne. Kun tiedät, että nämä asiat tarkoittavat rauhoittelua, voit suhtautua niihin oikealla tavalla etkä ihmettele jos koira toimii hitaasti.


2. Anna koirasi ilmaista itseään


Useasti joku koiristani haluaa jotakin tai on innoissaan jostakin asiasta. Monasti olen itse ymmälläni mitäköhän nyt halutaan tai toivotaan? Kun annan koiran ilmaista itseään ja se voi näyttää vaikkapa katseellaan mitä se haluaa, vahvistaa se koiran omaa ilmaisua. Samalla koira myös alkaa olemaan aktiivisempi asioissa ja kun se aktivoituu ja ilmaisee itseään enemmän, vahvistaa se samalla myös teidän keskinäistä suhdetta. Itse koen tärkeäksi, että koiralla on mahdollisuus itse ilmaisuun.




3. Ole ennakoitavissa oleva


Kun koirasi tietää mitä siltä odotat se vähentää koiran stressiä ja lisää luottamusta sinuun. Luottamusta lisää myös se, että et aseta koiraasi liian paineistettuun tilanteeseen ja olet sen tukena mikäli se sinusta hakee tukea. Jos kuitenkin olet koirasi kanssa hankalassa tilanteessa, muista että sinä voit aina auttaa koiraasi selviytymään tilanteesta paremmin. Kun olet ystävällinen, reilu ja luottamuksen arvoinen teidän kahden yhteinen elo on mukavaa ja rentoa.


4. Tunnista koirasi tarpeet


Koirasi saattaa tarvita paljon hellyyttä, lepoa, lenkkiä, aktiviteettia, lajitovereiden kanssa leikkimistä jne. Pyri huomaamaan hetket jolloin koirasi tarvitsee vaikka lepoa, että sillä olisi siihen mahdollisuus. Miten pääseekö koirasi leikkimään aina välillä lajitovereidensa kanssa . Leikkiminen muiden koirien kanssa on koiralle tärkeää. Leikkiminen ihmisen kanssa on myös tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on toisten korien kanssa leikkiminen.


5. Koira tarvitsee aikaasi


Jotta voit luoda hyvän suhteen, tarvitsette siihen aikaa. Aikaa pitää olla siihen, että voitte touhuta yhdessä, leikkiä yhdessä ja sitten vaan olla yhdessä. Harrastamiset ovat hienoja asioita, mutta aina se ei ole se tärkein juttu vaan pelkästään sohvalla yhdessä löhöäminen voi olla koirasi mielestä se päivän paras hetki. Mikä on sinun mielestäsi teidän päivän paras hetki ?



6. Yhdessä tekeminen


Ota koirasi mukaan arkeesi, ethän sulje koiraasi pihan perälle olevaan häkkiin ja unohda sitä sinne. Vaikka koirasi turkillisesti kestäisi ulkona olemisen, ei se teidän suhteelle tee hyvää. Kun koira elää elämäänsä sinun kanssa ja pääsee tekemään asioita yhdessä sinun kanssasi, se luo luottamusta. Koiran kanssa yhdessä tekeminen vahvistaa teidän suhdettanne kaikista eniten. Voitte harrastaa jotakin yhdessä tai ihan vaan elää arkea yhdessä. Jos et harrasta etkä elä koirasi kanssa arkea, silloin suhteesi ei muodostu hyväksi, koska sillä ei ole mitään mahdollisuutta kasvaa.


7. Lajityypillinen tekeminen


Jos sinulla on seurakoira, se tarvitsee tiiviin kontaktin isäntäperheeseensä. Jos sinulla on paimenkoira se mitä todennäköisimmin tarvitsee paimentamista. Rotuvalinnassa on tietenkin hyvä ottaa huomioon se minkä tyyppisestä tekemisestä itse pidät ja mikä on sinun elämässäsi mahdollista.




8. Tarkkaile ja ennakoi


Tarkkaile koirasi toimintaa ja ennakoi mitä koirasi voi seuraavaksi tehdä. Kun tiedostat koirasi elekielen kautta mitä seuraavaksi mahdollisesti tapahtuu voit ehkäistä tapahtumia. Jos olet vaikkapa liikkumassa kaupungilla, jossa sinua vastaan tulee päihtyneitä henkilöitä voit ennakoida miten koirasi käyttäytyy tilanteessa kun pystyt lukemaan koiraasi paremmin. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden tukea koiraasi sen mielestä haastavassa tilanteessa. Näin vahvistuu se hyvä käytös jota toivot, kun koira pääsee tekemään sitä sinun toivomaasi käyttäytymistä.



9. Positiivinen vahvistaminen


Koulutuksessa positiivinen vahvistaminen tuottaa koiralle hyvää oppimiskokemusta ja se tietenkin vahvistaa teidän keskinäistä suhdetta. Koira odottaa innolla jo seuraavaa opetushetkeä. Vahvistaa myös oppimisen nopeutta.



10. Mieti miksi koira on sinulle tärkeä ?


Se, että olet hankkinut tai olet hankkimassa koiraa, on siihen tietenkin jokin syy. Koira voi olla sinulle tärkeä seuralainen tai se voi olla se joka saa sinut liikkeelle. Voi olla, että hankit koiran sen takia, että haluat harrastaa jotakin koiralajia. Mikä on sinulle se juttu ? Kuinka paljon pääsette yhdessä tekemään sitä juttuanne ? Se, että sinä nautit jostakin koiran kanssa tekemisestä luo ilmapiirin ja useasti koirakin nauttii siitä.


Jos saat kaikki nämä vinkit toteutettua elämässänne, sinun ja koirasi suhde on varmasti hyvä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...