Monesti keskustellaan uusien rotuun tutustujien kanssa asiasta, miten sitten motivoidaan koiraa joka on omaehtoinen ja sitä ei kiinnosta tehdä asioita joita omistaja haluaisi sen tekevän. Siinäpä ongelma.
Mitä tarkoitan
omaehtoisuudella ?
Jotkut puhuvat itsepäisyydestä, itse koen jotenkin eurasierin olevan enemmän omaehtoinen. Se miettii asioita, että kannattaako tuota nyt yrittää tai tehdä? Onkohan palkka riittävä? Ymmärränköhän nyt oikein mitä tuo omistaja minulta haluaa ? Jos koiran päässä kulkee miljoona tämän kaltaista ajatusta ennen kuin se tekee sitä mitä yrität saada sen tekemään, voi omistaja jo todeta. että ei tottele tai on itsepäinen koira.
Kun koira pohtii asiaa, itse voi miettiä voiko koira ymmärtää mitä siltä odotat ? Oletko selkeä omassa ilmaisussasi ? Jos sanot istu, tänään painottaen sanan ensimmäistä tavua ja huomenna sanot sen kiukkuisena eri äänensävyllä, ei koira osaa yhdistää, että tarkoitat samaa asiaa. Eli kun koulutat koiraa sinun pitää hyvinkin tutkailla omaa toimintaasi ja miettiä teetkö asioita samalla tavalla.
Miten sitten kouluttaa parhaiten tällaista koiraa ?
Koska koira on hyvin tarkka siitä mitä ja miten teet asioita kun odotat siltä jotakin käyttäytymistä kannattaa koulutushetkiä videoida ja tutkia omaa toimintaansa, varsinkin jos olet ns jumissa eikä koulutus tunnu etenevän. Jos nyt kuitenkin haluat vain opettaa koiralle peruskäskyjä joita tarvitset arjessa, näitä ovat esim istu, paikka, ei, jne. Voit kokeilla seuraavia asioita, otan nyt esimerkiksi istu-käskyn opettaminen.
1. Voit istua itse lattialla pennun kanssa. Ota nami käteesi ja kun pentu lähestyy sinua nosta kättä sen verran, että pentu nostaa päätään hieman. Tämän jälkeen työnnä hieman kättäsi kohti pennun nenää, jolloin todennäköisesti pennun peppu laskeutuu alas. Anna nami ja kehu. Tee muutaman kerran tämä. Älä vielä sano mitään, vaan tee tämä hiljaisuudessa muuten kuin namia antaessasi kehu. Jos peppu ei laskeudu vaan pentu alkaa hyppimään ja vaatimaan namia kädestäsi, laske kätesi alemmas ja odota. Kun peppu menee alas namikäsi aukeaa ja saa namin. Muista, että et voi tehdä kovin montaa kertaa yhteen putkeen, jotta koiran mielenkiinto säilyy. Tee maks 5 kertaa kerrallaan. Samana päivänä voit tehdä useamman sarjan, jos haluat. Mutta tee ne samalla tavalla.
2. Kun pentu alkaa tarjoamaan istumista toimiessasi kuin edellä voit liittää sanan siihen. Kun pennun peppu on laskeutumassa alas, sano istu. Tai voit liittää siihen myös käsimerkin, jos haluat. Käsimerkki toimii koiralla ollessa katseyhteys ja siihen ei vaikuta puheen äänensävyt tms vaikuttavat tekijät, jotka vaikuttavat puhuttuun käskyyn.
3. Seuraava vaihe on, että et enää itse istu lattialla vaan istutkin tuolissa tai seisot. Tämä voi olla pennulle uusi temppu. Joten suhtaudu asiaan siten, että koira ei osaa tätä vielä. Me ihmiset ajattelemme, että kun se osaa nyt istumisen käskyn tuolla tavalla kun olen sen opettanut niin kyllähän se nyt osaa se sittenkin kun itse olen erilaisessa asennossa. Koira jolla on vaikeaa yleistää asioita ei ymmärrä tätä. Tämä mielestäni se kohta jossa ihmiset useasta miettivät, että onpas vaikeasti koulutettava tai motivoitava koira. Kun ymmärrät, että temppu pitää tehdä vähintään 20 eri paikassa ja eri olosuhteissa, että voi sanoa koiran osaavan sen, helpottaa se ehkä ajatusta onko koira oikeasti vaikeasti koulutettava.
4. Kun olette vahvistaneet istumista sisällä, niin siirtykää ulos. Tutussa kotipihassa on hyvä alkaa opetella asiaa, sitten siirtyen vaikka lenkkipolulle. Muista kuitenkin, että jos lenkkipolulla on muuta liikettä se tarkoittaa koiralle taas uutta temppua.
5. Harjoittelun vaikeutta voi tietenkin lisätä esim koirapuistot ja muut paikat, joissa on paljon häiriöitä, ovat vaativimpia paikkoja treenata. Mieti, onko koirasi temppu riittävän vahva, että se kestää häiriöympäristöä. Jos temppu ei ole vielä sellainen, että koirasi tekee sen heti kun olet merkin näyttänyt tai käskysanan sanonut, älä vaadi sitä häiriöolosuhteissa.
6. Jos tuntuu, että käsky ei toimi. Palaa uudestaan alkuun ja vahvista käskyä uudestaan kotioloissa, tee siitä riittävän kivaa ja palkka pitää olla todella hyvä.
Muista, että hankalasti motivoiva koira voi oppia nopeasti ja kun se on sitä mieltä, että no minä osaan tämän ei kiinnosta enää, se voi lopettaa tekemisen. Kun tämä tapahtuu pitää sinulla olla parempi herkkuja tai kiinnostavampi lelu, jolla saat motivoitua koiraasi paremmin. Sinun pitää olla koiran mielestä kiinnostava ja innostava, jotta saat koirasi huomion näissä tilanteissa. Se vaatii sinulta sen että olet luonut hyvän yhteyden koiraasi. Miten se sitten tehdään ? Kirjoitan siitä seuraavalla kerralla lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti