Suomessa on ollut poikkeuksellinen hellejakso. Hellepäiviä on perättäin pitkän ajanjakson verran. Myös yöt ovat olleet varsin lämpöisiä. Tämä johtaa tietenkin siihen, että kaikki pinnat lämpenevät ja eivät yön aikana myöskään pysty viilentymään.
Aikuiset koirat pystyvät säätelemään lämpöään, joko läähättämällä ja hakeutumalla viileämpään kohtaan tai kaivamalla itselleen viilennyskuopan. Olen nähnyt aika monta kuvaa eurasier-koirista joilta on ajettu karvat lyhyeksi tai jopa kokonaan pois. En voi missään nimessä suositella tätä. Kaksi syytä tähän, koiran karvanlaatu muuttuu kun se leikataan ja vaatii pitkän ajan ennen kuin se voi palata lähelle alkuperäistä laatuaan. Toinen syy on se, että eurasierin karva toimii hyvin eristeenä, se on rakentunut niin että se suojaa koiraa myös kuumuudelta. Miten se siis toimii ?
Tuplaturkkinen koiran turkki toimii siten, että se alempi pehmeä karva joka lähtee useasti keväällä toimii kylmää vastaan eristeenä. Joskus koira pitää pidempään tätä karvaa, kuitenkin jos turkkia harjataan ja hoidetaan niin lähtee sieltä irti kaikki se mikä on irtonaista. Tuo irtonainen karva tuottaa eniten koiralla tuskaa jos se jää sinne ihon lähelle irtonaisena. Jos kuitenkin harjaat koiraa säännöllisesti saat kaiken irtonaisen karvan pois helpottaa se koiran oloa. Kun tuo aluskarva on poistunut koiralta, toimii päälyskarva eristeenä aurinkoa vasten.
Koiran päällimmäinen turkki suojaa koiraa siis auringonlämmöltä ja antaa riittävästi suojaa myös ultraviolettisäteilyltä. Jos koiralta ajetaan päällimmäinen turkki ja jätetään aluskarva, jätetään koira ilman suojaavaa karvapeitettä. Ulommainen turkki suojaa myös koiraa erilaisilta heiniltä, siemeniltä ja pistäviltä hyönteisiltä. Kun uloin turkki on poissa on koiralta tämä suoja poissa. Kun koiralla on vain aluskarva esillä, se kerää useasti enemmän lämpöä koiraan kuin mitä tapahtuisi koiralla ollessa normaali karvapeite käytössään.
Miten siis viilentää tuplaturkkisen oloa ?
Korkeat ulkolämpötilat vaativat hieman suunnittelua elämässä. Tuplaturkkisen kanssa ja myös kyllä muidenkin koirien kanssa kannattaa suunnitella elämää sen koiran lämmönsietokyvyn mukaisesti. Eurasierin kanssa itse kuumilla keleillä vähennän lenkkeilyä ja lenkkejä tehdään aamulla aikaisemmin ja illalla myöhemmin, näin on potentiaalisesti viileämmät kelit käytössä. Myös se missä liikutaan on hyvä miettiä. Suosittelen, aina helteillä lenkkeilyä jossakin muussa paikassa kuin asvaltilla, tien pinta on jo yksistään niin kuuma, että koiran tassut palaa siinä. Muista aina jos et itse pysty pitämään kättäsi vähintään 3 minuuttia ko pinnalla niin älä vie koiraasi sellaiseen ympäristöön. Jos itse pystyt seisomaan paljain jaloin pidemmän aikaa asvaltilla paikallasi niin todennäköisesti se voi soveltua koiran kanssa kävelyyn.
Onko viilennystuotteet sitten hyviä ?
Itse olen kokeillut useampaa tuotetta, takkia ja alustaa. Mutta en ole vielä löytänyt sellaista joka oikeasti olisi koirieni mielestä hyvä. Parhaiten on minulla toiminut se, että asunto kokonaisuudessaan viilennetty. Olen itse laittanut hopeaisia viilennyspeittoja tai ilmeisesti oikeampi nimitys taitaa olla avaruuspeittoja ikkunoiden eteen, jolloin saa vähennettyä auringon lämmön vaikutusta asuntoon.
Erinomaisia ovat
myös hyvät häkkituulettimet, joissa on kylmäpatruunat, ne
oikeasti viilentävät ilmaa. Muuten tuulettimet tietenkin vain
tuottavat tuulen vireen tuntumaan, eikä varsinaista viilennystä
tapahdu toki tuntuu viileämmältä kun ilma kiertää. Mikäli
koiran kanssa olen koiranäyttelyssä kuumana päivänä, koira on
useimmiten häkissä ja häkin päälle laitan kostea pyyhkeen joka
tuottaa häkkiin viileämpää ilmaa. Tietenkin myös nuo avaruuspeitteet ovat hyviä häkkien peitteenä.
Koirat ovat näin huomattavasti
viileämmässä ilmassa kuin mitä ulkotilassa on. Lisäksi tietenkin
jääpalat vedessä tai jäiset makupalat tuottavat koiralle sisäistä
viilennystä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti