maanantai 16. elokuuta 2021

Mitä tehdä 9 viikkoisen pennun kanssa ?

 Mihin se aika katoaa tai lentääkö se siivillä kun tuntuu, että pennut juuri syntyivät ja nyt ne ovatkin jo 9 viikkoisia. Kaikki pennut ovat nyt olleet muutamia päiviä omassa kodissaan ja tottuneet jo omaan arkiseen ympäristöönsä. 

Koska on tärkeää, että pentuja vähitellen sosiaalistetaan ja niiden kanssa tehdään asioita jotka vahvistavat niiden itsetuntemusta sekä niiden suhdetta omistajaansa. 

Mitä siis kannattaa tehdä 9 viikkoisen kanssa ? 

Vähimmäismäärä mitä kannattaa tehdä pennun kanssa on viedä se joka toinen päivä johonkin uuteen ympäristöön, se voi olla erilainen kaupunkiympäristö tai vaikka metsään. Mutta nyt on hyvä totuttaa pentua erilaisiin miljöihin. Siinä on yksi hyvä tavoite tälle viikolle. 

Tälle viikolle voit ottaa tavoitteeksi myös, että pennun kanssa käydään yhden kerran kaupungin keskustassa tai vastaavassa paikassa jossa on ihmisiä enemmän kuin kotikulmilla. Ja ihmisten lisäksi tulee pennullle on tärkeää totuttaa myös erilaisia pintoja tassujen alla. Siinä on paljon uutta pennulle ja varmasti taas aivot raksuttaa ja hetken väsyttää. 

Kun käyt kaupungin vilskeessä, muista antaa koiralle aikaa vaan tuijottaa ja miettiä asioita. Sinä vaan seisot tai istut rauhassa paikassa, koira ottaa vastaan erilaisia ärsykkeitä tilanteessa. Tärkeää on myös tässä vaiheessa, että pentua rapsuttaa täysin vieraat ihmiset. 

Mitä tehdä kotona ? 

Lisäksi kotona on hyvä tietenkin tehdä kotiin kuuluvia asioita, vahvistavana on hyvä ottaa pennun harjausta. Pentua on hyvä harjata vaikkapa 3 kertaa tällä viikolla. 

Kynsienleikkaus on tärkeää myös aloittaa nyt. Olen omille kasvateilleni tehnyt pentuoppaan jossa kerron tarkkaankin miten pennun kanssa hyvä aloittaa kynsien leikkuutta. Totuta ensiksi pentu tassujen räpläämiseen, pitelemiseen, siihen että pidät tassusta kiinni ja tuot kynsi sakset lähelle kynsiä. Jos pentu on rauhassa ja ei ole millänsäkään niin kehu ja lopeta harjoitus tähän. Et siis vielä leikkaa oikeasti kynttä. 

Seuraavana päivänä sitten voit jo nipsaista yhdestä kynnestä pienen palasen ja sitten pentua kehutaan ja voi saada pienen namin, kun kaikki meni hienosti. Muista kuitenkin, että pentu kannattaa olla sellainen rauhallinen ja raukea jotta kynsien leikkuu sujuu helposti ja hyvin. 


Koiran fyysiikan kehittäminen 


Nyt on hyvä myös aloittaa kehittämään pennun syviä lihaksia, niitä pennut ovat minun luonani harjoitelleet jo mm keinussa ja tasapainolaudalla keikkuessaan. Mutta nyt kun pentu kasvaa ja kehittyy on hyvä harjoittaa näitä myös vähintään kerran viikossa. 

Hyvänä tapana harjoitella on mennä pennun kanssa kävelemään kanervikkoon, risukkoon tms jossa pentu joutuu nostelemaan tassujaan. Jos päästät pennun tekemään kävelyä tuolla ilman hihnan ohjausta, pentu todennäköisesi pomppii ylos ja alas ja haluaa mahdollisimman nopeasti pois maastosta jossa sen mahaa koskettaa erilaiset oksat. Nyt kuitenkin on tärkeää, että hihna on lähellä sinun vartaloa ja te molemmat liikutte todella hitaasta, jolloin pentu joutuu nostelemaan eri tavalla raajojaan. Tällainen kehittää pennun syvempiä lihaksia ja samalla myös sen koordinaatio paranee. Tätä on hyvä tehdä maksimissaan 5 minuuttia ja sitten pentu voi päästä juoksemaan tms mikäli paikka on riittävän turvallinen siihen. 

Tässä nyt muutamia vinkkejä mitä olisi hyvä tehdä 9 viikkoisen pennun kanssa. Ensi viikolla sitten tuleekin enemmän vinkkejä ja tehtäviä asioita. Nauttikaahan pentujen kanssa yhdessä tekemisestä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...