sunnuntai 5. syyskuuta 2021

12 viikkoisen pennun kanssa touhuamista

Nyt on aika ensimmäiselle rokotukselle. Olethan muistanut madottaa pennun ennen rokotusta. Nyt on tärkeää, että saatte hyvän kokemuksen eläinlääkärikäynnistä. Koska osa eläinlääkäreistä on määritellyt niin, että eivät voi vastaanottaa ihmisiä mukaan koiran kanssa samaan tilaan, yritä varata aika sellaiselle eläinlääkärille, että pääset mukaan. Pennulle on erityisen tärkeää se, että olet tukemassa pentua sen ensimmäisessä eläinlääkärikäynnissä. Pennulle käynti voi olla pelottava ja jos se joutuu kokemaan pistoksen sekä eläinlääkärin tutkimuksen ilman omistajaansa voi se johtaa siihen, että tulevat käynnit ovat haasteellisia. 

Mieti myös miten itse toimit tilanteessa, jossa pentua jännittää. Ole itse rauhallinen ja ethän hössätä tai lepertele pennulle jännittävässä tilanteessa, vaan olet itse reipas ja tilanne on normaali, niin pentukaan ei reagoi negatiivisesti tilanteeseen.


Mitä muuta tärkeää on tehdä ?


Oletkohan juoksuttanut pentuasi vapaana metsässä ? Nyt on erittäin tärkeää, että teet tätä viimeistään tässä vaiheessa. Pentu voi lähteä hetkeksi johonkin, mutta yleensä tulevat takaisin. Tässä kohdin mietit, että mitäs sitten jos ei tulekkaan takaisin ja lähtee haahuilemaan johonkin muualle, se on tietty riski joka pitää ottaa aina kun koiran päästää vapaaksi. Tämä tietenkin iso riski, jos et ole opettanut luoksetuloa pennulle aikaisemmin. 

Pennulle olet kuitenkin opettanut sen nimen, niin pentu tulee kyllä kun kutsut sitä. Itse opetan vapaana olemista siten, että menemme pennun kanssa metsään ja päästän sen vapaaksi, kun pentu lähtee tohottamaan jonnekin muualle eikä kiinnitä huomiota sinuun niin piiloudun jonkun puskan taakse. Yleensä tässä kohdin pentu alkaa etsimään minua. Piilo ei saa tietenkään olla sellainen, että pentu ei voisi löytää sinua. Kun pentu etsii ja lähestyy minua niin kehun, että hienosti löydetty. Ja taas lähdetään kävelemään pitkin metsää. Pentu mitä todennäköisimmin seuraa minua paljon tarkemmin ja ei mennä tohota itsekseen pitkin metsää.


Muistathan, että koiran ulkoiluttaminen metsässä vapaana ei ole mikään joka miehen oikeus vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Pennun kanssa voit vielä tästä kuitenkin nauttia, aikuisena se ei ole ilman maanomistajan lupaa mahdollista. Tiedän, että paljon ihmiset tätä tekevät ilman maanomistajan lupaa. Mikäli maanomistaja kuitenkin haluaa niin voit saada syytteen metsästyrikoksesta. Ja muistathan aina olla tietoinen milloin on koirien kiinnipitoaika. Huolehdi, että toimit heti oikein niin taajamissa kuin haja-asutusalueellakin.


Mikäli sinulla ei ole tiedossa tai mahdollisuutta juoksuttaa koiraasi vapaana metsässä. Nykyisin on jonkin verran tullut näitä aidattuja isoja yksityisiä koirapuistoja. Nämä ovat tietenkin maksullisia, mutta jos käyt kerran kuukaudessa kunnolla juoksuttamassa niin se ei kustannukseltaan nouse ehkä liian isoksi. Vapaana juokseminen vaihtelevassa maastossa on koiran kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeää. Jos pentu liikkuu vain hihnassa kävellen, se ei kehity lihaksistoltaan hyväksi.


Kun pentu juoksee usein, päivittäin olisi ideaalitilanne, niin silloin sen lihaksisto sekä luusto kehittyy paremmin. Jos taas se vaan kävelee kovalla alustalla hihnassa lyhyitä lenkkejä niin sen lihaksisto ei kehity riittävästi ja sille ei tule esim voimaa takapäähän.



Mitä muuta tehdään ?


Jatka häkkikoulutusta siten, että laitat häkin jo hetkeksi kiinni kun pentu on siellä syömässä jotakin ja anna sen olla hetki kiinni vielä senkin jälkeen kun pentu on lopettanut syömisensä. Muista, että jos pentu vinkuu ja raapii ovea niin ethän päästä pentua silloin sieltä ulos vaan vasta kun pentu on rauhassa.


Lisää myös erilaisten ihmisten tapaamista, jos ette ole vielä tavanneet apuvälineillä liikkuneilla niin nyt on aika siihen. Laita tavoitteeksi, että tapaatte vähintään viisi eri tavalla koiran mielestä haastavaa ihmistä. Tällä tarkoitan eri tavalla liikkuvia ihmisiä se voi olla polkupyörällä liikkuvia tai pyörätuolissa olevia henkilöitä tai lastenrattaissa olevia lapsia.


Olethan jo käynyt useammassa liikennevälineessä, nyt kartuta lisää kokemuksia niistä. Nyt voisi olla hyvä aika mennä katselemaan mätsäriä, agilitykisoja tms missä on runsaasti erilaisia koiria. Koska pentu on saanut vasta ekan rokotuksen niin mieti kuinka paljon annat pennun nuuskutella toisia koiria tällaisessa tilanteessa, mutta näissä tilanteissa muut koirat ovat täysin rokotettuja niin riski on varsin pieni.


Tämä viikko on tärkeä viikko tehdä mahdollisimman paljon erilaisia asioita lisää. Olethan jo koiralle opettanut erilaisia peruskäskyjä mitä kotioloissa tarvitsette ?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...