lauantai 27. marraskuuta 2021

Jalostuskoiran valintaa, miksi se on niin hankalaa joskus.

Miten itse teen valintoja yhdistelmistä ? Ensiksi tietenkin lähden pohtimaan mitä narttuani käytän jalostukseen. Miksi valitse juuri tämän nartun jalostukseen? Minun kasvatus on vielä hyvin pienimuotoista ja narttuja ei ole kovasti käytettävissä. Omia kasvatteja on kaiken kaikkiaan kuitenkin vain 27 pentua. Ja tietenkään kaikki eivät ole niitä yksilöitä joita voisin itse käyttää jalostukseen. Eli tämä rajaa jo aika paljon omia mahdollisuuksia narttujen valinnasta.

Huonoa tuuria? 

Jätän yleensä pentueesta yhden nartun sijoitukseen tai kotiin. Koska kotiin voi jättää vain rajallisen määrän koiria niin olen sitten pyrkinyt jättämään sijoitukseen nartun pentueesta. Kaksi aikaisempaa sijoitusnarttuani eivät ikävä kyllä olleet jalostukseen soveltuvia koiria. Voiko siis olla huonompaa tuuria sijoituskoirien suhteen ? 

Yhden lonkkatulokset olivat sen verran huonot, että tätä yksilöä ei voinut käyttää jalostukseen. Toisesta pentueesta jätetty narttu ei omannut riittävää libidoa, jotta lisääntyminen olisi ollut mahdollista. Tällä hetkellä lisääntymisikäisiä narttuja kotonani on kaksi.




Narttu tietenkin pitää terveystutkia, jotta voidaan miettiä nartun jalostukseen käyttöä. Kun narttu on todettu terveeksi, voidaan huolettomammin lähteä miettimään sitä yhdistelmää, joka on jo tietenkin kasvattajan mielessä ollut pidemmän aikaa.


Pohdiskelua

Itse pohdiskelen jo nartun ollessa pieni, että mitäköhän urosta mä tälle voisin käyttää ja se suunnitelma saattaa jo silloin olla niin valmis ja jää pysyväksi. Toki paljon ehtii tapahtua siinä ennen kuin narttu on jalostusikäinen. Se minkä ikäisenä narttua aloitetaan jalostukseen käyttämään on myös mietittävä. Mikäli narttua miettii käyttävänsä useamman kerran kuin yhden kerran niin on syytä miettiä minkä ikäisenä ensimmäisen kerran käyttää narttua. Narttua toki voi käyttää vielä vaikka 7 vuotiaana jos narttu on synnyttänyt aikaisemmin. Vanhemman nartun käyttäminen jalostukseen on mielestäni narttua kohtaan väärin. Vanha narttu ei vaan enää jaksa hoitaa pentuja ja eikä myöskään palaudu synnytyksestä sekä pentujen hoidosta niin nopeasti ja hyvin kuin nuorempi narttu. Tämä vaikka Kennelliiton ohjeiden mukaisesti narttua voi käyttää jalostukseen sen ollessa vaikka 8 vuotias, mikäli se todetaan hyvä kuntoiseksi. Itse en tässä hetkessä koe järkeväksi käyttää vanhaa narttua jalostukseen.


Kun nyt sitten on tehnyt sellaiset suunnitelmat, että käytän nyt tätä narttua Ö ja toiveissa on käyttää sitä vaikkapa kaksi kertaa. Sitten mietin ja pohdin minkälainen narttuni on 2 vuotiaana, onko se vielä niin pentumainen että jos sillä pentuja tulee niin se vaan riehuu niiden kanssa eikä ymmärrä niiden hoitamisesta mitään ? No toki useasti koirilla on vanhat emänvaistot ja ne hoitavat pentujaan hyvin vaikka olisivat nuoriakin. Kuitenkin ajattelen, että koiralla on hyvä olla ns lapsuus/ nuoruus ja vanhuus jolloin sitä ei käytetä jalostukseen. Mielestäni alla 2 vuotiasta narttua ei tulisi vielä käyttää jalostukseen.


Jos mietin, että haluan tätä narttua käyttää kaksi kertaa jalostukseen pitää tietenkin miettiä mikä on mahdollinen astutustiheys myös. Itse en suosi joka juoksusta astuttamista vaikka se kerran on nartun jalostuksellisessa käytössä sallittua. Mielestäni se rasittaa narttua liikaa. Jos mietin palautumista pennuista, jo se että nartun turkki palautuu normaaliksi kestää eurasierilla noin 8 kk pentujen syntymästä. Silloin narttu on palautunut edellisesti pennuista ja jos juoksuväli on vaikka se 6 kk niin nartulla saattaa olla uudet juoksut heti kohta kun on palautunut edellisestä ja jos heti uudestaan astutetaan on se nartulle aikamoinen stressi. Koska tämä kuitenkin on sallittua tapahtuu sitä jonkin verran myös eurasier-kasvattajien keskuudessa, ja jokainen tietenkin tekee omat ratkaisunsa asioissaan.


Eli suurimmat pohdinnat nartun osalta ovat koska, kuinka monta kertaa, milloin aloittaa, miten paljon väliä pentujen välissä, nartun terveystulokset, libido, juoksuväli, kasvattajan muu elämäntilanne ja muutama muu muuttuja vaikuttaa nartun valintaan ja ajankohdan valintaan. Ja vaikka olisit kasvattajana tehnyt ns valinnan, että nyt se narttu astutetaan, niin narttu voi olla eri mieltä asiasta. Seuraavaksi kirjoittelen hieman uroksen valintaprosessistani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...