lauantai 22. tammikuuta 2022

Uroksen valinta

 Viimeksi kirjoittelin nartun valintaan liittyviä asioita. Nyt ajattelin kirjoittaa uroksen valintaan liittyvistä asioista. Tai ehkä oikeammin yhdistelmän valintaan liittyvistä asioista. 

Terveys

Useasti lähden tutkimaan ensiksi tutkittuja uroksia jalostustietojärjestelmästä. Tuolla ei tietenkään näy kaikki tulokset, mutta lonkat, kyynärät, polvet ja silmätulokset näkyvät sieltä. Kun on tiedossa mitä narttua käytän niin se tietty myös. jonkin verran rajaa sitä minkälaisia terveystuloksia pitää uroksella vähintään olla. Mikäli nartullani on vaikkapa B-lonkat niin mieluusti katselen A-lonkkaista urosta. Tietenkään se, että uroksella on A tulos ei yksinään riitä vaan pitää tutkia sukua pidemmälle myös sisarusten tulokset ovat tärkeitä tutkia. 

Kun on löytynyt uros joka on riittävän eri sukuinen sekä omaa riittävät julkiset terveystulokset. Aloitan tutkimaan koiran muita terveystuloksia. Onko verikokeita otettu ja ovatko ne vielä voimassa olevia. Verikokeet kun eivät ole pitkään ns voimassa, suositus on että niitä otettaisiin vuosittain. Itse koen täysin terveen koiran kohdalla joiden verikokeiden jatkuvasti ottamisen hieman liioitteluksi. Verikokeiden kustannukset vuosittain otettuna nousevat aika korkeaksi varsinkin jos koiria on useampi kuin yksi. Mutta ennen jalostukseen käyttämistä on kuitenkin koiran terveystilanne tärkeää tutkia.  

Lonkat, kyynärät, polvet, silmät, kilpirauhasen vajaatoiminnan verikokeet sekä haiman vajaatoiminnan verikokeet, nämä ovat niitä tutkimuksia joita eurasierilta otetaan ennen jalostukseen käyttöä. PEVISA vaatii ainoastaan silmät ja lonkat tutkittavaksi, muut ovat kerhon suosittelemia tutkimuksia.

Vaikka molemmat vanhemmat ovat terveitä ja sukurasituksia ei vaikuttaisi olevan runsaasti kummankaan suvussa, ei se siltikään takaa sitä, että pennut olisivat satavarmasti terveitä. Terveys on aina tavoite, mutta sitä ei voi taata vaikka sen eteen tehdään töitä.




Luonne

Luonne on tietenkin yksi tärkeistä valintakriteereistä. Ensiksi mietin aina tietenkin minkä luonteinen on oma narttuni. Jos narttu on kovin varauksellinen niin pyrin käyttämään urosta joka on avoin ja itsevarma. Ajatuksena on kuitenkin aina se, että luonteet täydentäisivät toinen toisiaan. Toki jos on kovin erilaiset luonteet molemmilla vanhemmilla se ei tietenkään takaa sitä, että kaikilla pennuilla olisi niiden kombinaationluonne. Mikäli kuitenkin yhdistää kaksi hyvin varauksellista koiraa on todennäköisyys, että saa varauksellisia koiria. Varauksellisuus eurasierissa on mielestäni ok, mutta arkuus ei taas ole hyvä luonteenpiirre. Aina ei tunnuta ymmärtävän näiden kahden eroa. Arka koira pelkää ja ahdistuu uusissa tilanteissa, mutta varauksellinen koira miettii tilannetta hetken ja sitten toimii oman aikataulunsa mukaisesti.



Ulkomuoto

Seuraavaksi mietin, koirien ulkomuotoa. Tärkeää on miettiä koirien kokoa.. Minkä kokoinen on narttu ja mikä on rodun ihannekoko. Kun narttu on keskivaiheilla rodun nartun ihannetta niin ei tarvitse ihan hirmuisesti miettiä minkä kokoista urosta voi käyttää. Pienikokoisen nartun kanssa on hyvä käyttää hieman vankempaa sekä isompaa urosta. Tällöin pentujen koko ei pienene mutta ei myöskään muodostu liian isoksi. Tämän hetkinen tendensi tuntuu olevan usealla kasvattajalla isomman ja karvaisemman koiran kasvattaminen. Nämä voivat olla näyttävämpi näyttelyissä ja näinollen ovat voittoisampia kuin rodun alkuperä maassa Saksassa tai keski-Euroopassa kasvatettavien rotumääritelmän mukaisesti optimaalisen kokoiset eurasierit. Kuitenkin tämä linja johtaa vääjäämättä siihen, että urokset kasvavat liian suuriksi eivätkä täytä täten rotumääritelmän maksimi säkäkorkeutta.



Karva on tietenkin yksi tärkeimmistä koiran ulkomuotoon vaikuttavista tekijöistä. Kahta hyvin vahvan turkkia omaavaa koiraa en mielelläni yhdistä, koska todennäköisesti tuloksena on ns karvahirviö. Runsas turkkisuutta pitää toki tutkailla pidemmältä sukutaulussa ja molemmin puolin. Takana olevat koirat vaikuttavat perintöön, joten pitää miettiä pidempään mitä suvuissa vaikuttaisi olevan. Ainahan sitä tietoa ei ole saatavilla riittävästi, tämä koskee useasti ulkomaisia uroksia, vanhemmista on tietoa mutta välttämättä ei sen pidemmälle sukua.



Ulkomuodossa on tietenkin tärkeää myös miettiä kummankin koirien kulmauksia. Kulmaukset vaikuttavat ulkomuotoon mutta tietenkin myös koiran terveyteen. Rakenne on tärkeä valintakriteeri, koska liian suorat polvikulmaukset vaikeuttavat koiran elämää huomattavasti sekä altistavat koiraa erilaisille luuston sairauksille.



Ulkomuodossa on tietenkin paljon muitakin asioita mietittävänä kuin turkki ja kulmaukset. Koira kokonaisuudessaan on tärkeää huomioida kun miettii ulkomuotoa. Rodunomaisuus on tärkeää, mutta aina ei tietenkään voi tietää mitä se yhdistelmä tarkkaan tuottaa. Ulkomuoto on kuitenkin niitä asioita jotka on helpoimpia korjata koiranjalostuksessa. Muutamassa sukupolvessa saa jonkin itseään häiritsevän piirteen häivytettyä pois jalostuskoiristaan. Itseään häiritsevillä piirteillä tarkoitan, esim jotakin pientä piirrettä vaikka isoja korvia, tällaisella ei ole koiran elämän kannalta merkitystä.




Ikä



Mietittävä minkä ikäisenä koiria käytetään. Tästä kirjoitinkin jo nartun osalta. Hyvä on myös pohtia tätä uroksen osalta. Aina olisi hyvä käyttää uroksia, jotka ovat hieman vanhempia kuin 1,5 vuotisia. Riski erilaisista sairauksista kasvaa isommaksi kun käytetään nuoria koiria. Tämä siksi, että kaikki sairaudet eivät puhkea ennen kuin koira on vanhempi. Kilpirauhasen vajaatoiminta puhkeaa harvoin nuorella koiralla ja ei myöskään näy tietenkään vielä verikokeissa. Toisinaan on vaikeaa löytää urosta ja silloin tulee käytettyä nuorta urosta. Pääasiallinen pyrkimys on kuitenkin käyttää urosta joka ei olisi ns liian nuori. Kun uros on esim yli 5 vuotias se olisi mitä todennäköisimmin jo saanut oireita erilaisista sairauksista jos olisi sairastumassa, tai ainakin ne voisivat jo näkyä verikokeissa.

Kun kaikki nämä eri liikkuvat osat osuvat kohdalleen pitäisi saada yhteys uroksen omistajaan ja sopia astutukseen liittyviä asioita. Joskus käy niin, että löydät täydellisen urosehdokkaan, mutta omistaja ei ole halukas antamaan urosta käyttöösi. Kun löytyy yhteistyöhaluinen urosehdokkaan omistaja voidaan jäädä odottamaan rauhassa nartun juoksuja ja toivoa, että ns tärppipäivinä on hyvin mahdollista matkustaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...