maanantai 28. maaliskuuta 2022

Miksi juuri tämä kasvattaja tuli valittua ?

 



Miksi ihmiset valitsevat juuri määrätyn kasvattajan, on itselleni se kysymys. Mitkä asiat vaikuttavat tähän valintaa. Kasvattajana tietenkin haluaisi, että siihen vaikuttaa kaikki se työ minkä itse on tehnyt rodun, yksilöiden eteen ja miten tutkituttaa jalostusyksilöitään ja miettii niitä yhdistelmiä jne. Mutta realistini lähdin selvittämään kyselyn kautta ajatuksella, että valinta perustuu täysin siihen missä milloinkin on pentuja vapaana. 




Kasvattajan valinta

Suurin peruste millä kasvattajat ovat tulleet valituiksi tämän kyselyn mukaan on se, että on ollut pentuja vapaana tai juuri syntymässä oleva pentue. Seuraavaksi suurin kriteeri millä valinta on tehty on pidetty kasvattajasta tyyppinä.  Kiva tietenkin, että tulee toimeen kasvattajan kanssa, mutta eikö se elämä kuitenkin ole sen koiran kanssa? Joten luulisi sen koiran terveyden ja aikaisempien koirien terveystulosten olevan merkityksellistä. Tietenkin itselleni kasvattajana hieman pettymyksenä tuli  se kuinka vähän aikaisempien koirien terveystulokset on merkitystä kasvattajan valinnassa. Itselle tietenkin on tärkeää, että kasvatit olisivat mahdollisimman terveitä, ei kait kukaan sairaita koiria halua jalostaa. Jännä kuitenkin miten vähän sillä on merkitystä valinnan kannalta.

Onko niin, että kun pentukuume iskee niin sitten se pentu halutaan heti kun vaan mahdollista, eikä sitten jakseta tai ymmärretä kysellä kaikenlaisia terveyteen liittyviä asioita. Eurasierilla on kuitenkin joitakin vakavia perinnöllisiä sairauksia ja kaikki yhdistelmät eivät ole sellaisia etteikö ne olisi mietitty oikeasti siten, että riskit olisivat minimaaliset. Aina kun yhdistetään koiria keskenään on tietenkin riski, että sieltä tulee sairaita yksilöitä. 

Itselleni yllätyksenä tuli se, että niinkin iso osa ihmisistä haluaa kasvattaja maantieteellisesti lähellä olevan. Kuinka paljon oikeasti on merkitystä sillä asuuko se kasvattaja lähellä vai toisella puolella Suomea. Kasvattajan luona käydään ehkä kaksi kertaa. Silloin kun pentu on pieni ja valitaan sitä omaa pentua ja kun käydään hakemassa se oma pentu kotiin. Kasvattajat voivat toki järjestää erilaisia tapaamisia joihin voisi olla kiva osallistua, mutta oikeasti itse kun on valmis matkustamaan pitkiäkin matkoja koiran saadakseen tuntuu hämmentävältä perusteelta. 




Myös hämmentää se miten paljon ihmisiltä kuulen kuinka hankalaa on olla yhteydessä kasvattajiin kuin heillä ei ole toimivia tai päivitettyjä nettisivuja, mutta niillä ei sitten kuitenkaan ole sinänsä merkitystä valinnassa. 

Olen yhdistellyt eri vastauksia tässä kaaviossa, koska moni oli laittanut oman valintansa ja sen johdosta samankaltaisia vastauksia tuli runsaasti, mutta hieman eri sanoin sanoitettuna. 

Oikeastaan minun perusoletus jota lähdin tutkimaan tällä kyselyllä näyttää toteutuneen, eli suurin merkittävä valintakriteeri on se, että on pentuja vapaana tai juuri syntymässä pentue. Jos lyhyesti sanon mitkä ovat valintakriteerit ovat ne, että saan pennun nopeasti ja läheltä. 
































































1 kommentti:

  1. Aika karua, että se mistä saa nopeiten ajaa yli päätöstä tehdessä. Sitä kuitenkin ollaan sitoutumassa moneksi vuodeksi siihen koiraan, niin kyllä ne aiemmat sukupolvet, niiden terveys ja luonteenpiirteet vaikuttaa siihen omaan tulevaan arkeen sen oman koiran kanssa.

    Mielenkiintoinen kysely, pitäisi varmaan koittaa joskus toteuttaa shiboille samantyyppinen.

    VastaaPoista

Pennun sosiaalistamisen muistilista

 Koiran pennun sosiaalistamisen muistilista. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut mitä tehdä pennun kanssa eri viikoilla ja ne löydät aikaisemmi...